23 september, 2023

Gran Cru di Grotta di Brisigbella

Vilket kort och kott betyder grottlagrad opastöriserad pecorino. Pecorino-ost är alltid gjord på fårmjölk vilket gör att den får den karaktäristiska och syrligt salta smaken. Pecora betyder får på italienska. En Pecorino-ost kan vara både mjuk och hård beroende på vilken mognadsgrad den har. Vissa ska vara mjuka och relativt milda i smaken medan andra är riktigt hårda som en parmigiano.

Gran Cru di Grotta di Brisigbella är en halvhård variant med kraftigt ansatt yta, nästan som knäckebröd. Innanmätet är nästan vitt med gyllengul färg jäms med ytterkanterna. Osten är lagrad i 10 månader men det finns fortfarande inga proteinkristaller att tala om. Knastret ni vet. Det är lätt att skrapa osten med en vanlig matkniv, ska du äta på ostbricka; skär i lite större bitar eftersom den lätt faller isär.

Det doftar friskt och lite nötigt. Ytterkanterna doftar lite stenkällare. Det är en alldeles lagom sälta i osten, det är nästan som att dricka ett riktigt torrt vin. Kinderna liksom drar ihop sig. Sen smälter osten i munnen och efterlämnar ett sånt där löjligt leende på läpparna. Osten passar lika bra till vita som till röda och lite söta viner.

Namn: Gran Cru di Grotta di Brisigbella
Typ: Pecorino, fårmjölk
Lagringstid: 10 mån i grotta.
Pris: 379 kr/kg
Producent: http://www.anticacascina.com

Köpt på Mi Piace i Sickla

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

7 kommentarer
  • Kul att kunna fynda lite på systembolaget ibland, det behövs verkligen! nä, nån inbiten vindrickare är jag inte alls, men bjuds det så är jag glad att provsmaka! 🙂

  • Fredrik, Låter som en riktigt god ost. Efter din beskrivning skulle jag gärna prova den till en Sauvignon Blanc från Collio i Friulien. Kan också tipsa om en kul hemsida jag fick från Carlo Merolli (http://www.castagnasrl.com/) Merolli bjöd in till provning av ett 20-tal Baroli samt ett urval av ostar från norra Piemonte. Tyvärr var provningen i Köpenhamn en torsdag eftermiddag. Inte för att jag kan komma på så värst många saker jag hellre skulle göra en torsdagseftermiddag men verkligheten har ju ofta en tendens att slå fälleben för en när det gäller denna typ av extravaganzer.

  • Ahh, det låter inte helt fel Esping! Ska genast kika på hemsidan och ta en närmare titt på vin från Friulien 🙂 Kanske finns på nedsatt pris 😉

  • Fredrik ! Tyvärr inga Friuli-viner på rean även om jag när en förhoppning att Jermanns viner snart ska säljas ut. Överhuvudtaget är Italiens absolut främsta vitvinsdistrikt sorgligt förbisett i SB’s sortiment. I ordinarie finns en säger en sauvignon och den har jag inte provat. I bs finns det lite att välja på. Jag kan rekommendera tre 81636 Schiopett Collio Sauvignon, 81669 Vie de Romans Vieris Sauvignon och 87239 Livio Felluga Sauvignon. Inga billiga viner men absolut inte överprissatta.

  • Tack för tipsen. Det är nästan så att jag blir lite tårögd när jag är inne på den sidan Esping! Jag ska absolut prova en vi italienare… Det kommer säkert finnas en uppsjö av pecorino på bordet samtidigt 🙂