15 april, 2021

ÄmnePiemonte

Systembolagets Ciabot Berton Barolo Roggeri 2006

En veckas husvakt någonstans i Sörmland. Lillplutten har badat i plastpoolen på baksidan för första men absolut inte sista gången. Jag har bränt en rund cirkel i gräsmattan med grillocket. Vattning av tusen växter – det var ju en jäkla...

På legendarisk mark – Via Roma 15 i Barolo

Åh, detta raljerande om Nebbiolos förträfflighet! Tröttnar jag aldrig elleh? Den sista dagens strapatser i Italien och vi har äntligen vågat trycka på ringklockan till Via Roma 15 där Maria Teresa Mascarello skapar underbara mixtuser. Cantinan är...

På turné i Barbaresco

Av alla viner i världen måste jag nog ändå säga att Nebbiolo från Barbaresco får gomseglet att slå några extra volter. Mitt lilla vinintresse sträcker sig inte så långt (slutet på 2008) och det var egentligen efter ett idogt läsande på vinbloggarna...

En tur till Mascarello & en grand tour av Bra

I torsdags på Festa della Repubblica, Italiens nationaldag for vi de snabba 18 minuterna till Monchiero från vårt boende hos svenska Paola i La Morra. Målet är familjen Mascarellos cantina i Monchiero söder om vinbyn Barolo och Novello. De små...

Robiola Roccaverano & Dolcetto d’Alba

Robiola är en klar sommarfavorit. Osten är mjuk, krämig, lite syrlig och framförallt god på ett litet syndigt vis. Det sägs att ibland innehåller den så mycket som 55% fett.

Cappellano Barbera d’Alba Gabutti 2005

Cappellano Barbera d’Alba Gabutti 2005
För den som ibland eventuellt bryr sig om vininlägg här har kanske lagt märke till mitt gillande av Barbera d’Alba – särskilt till pastarätter och plock med charkuterier.

Om det ska ätas lunch i Alba…

..bör du bege dig till Osteria dei Sognatori i centrala Alba. Förra gången jag var här fick jag luncha tillsammans med gänget på BluLab som talade varmt om nonnas mat på osterian – och sån mat det är! Vår första lunch i paradiset blir således...

Piemonte – på återseende

Återigen detta Langhe i Piemonte. Min fascination för området står sig när vi närmar oss Alba i en splitterny Alfa Romeo Giulietta (för endast 50 sek extra/dag istället för en trött Fiat Punto). Det känns nästan som att komma hem fast jag endast...

Doyouwine?

När jag semestrade/var på studiebesök i Piemonte-regionen i oktober 2010 träffade jag Albas ledande, men mycket lilla, webbyrå: BluLab. Det visade sig snabbt att människorna var lika frälsta som jag utav mat och viner från regionen – inte...

En serie apgammalt plonk

Du har hört det förut här på bloggen; Mr T; nästgårdsgranne och vän funderar ut ett vintema och skrapar sedan ihop ett antal flaskor med hjälp av tysken Stefan Töpler. Sist var det viner från Pio Cesare där kvällens huvudnummer, en 78:a oturligt nog...

Testun Al Barolo – berusad ost

Det finns ett antal produkter som drar nytta av vinframställningens restprodukt: marmelader, ripasso-vin, sprit och som tur är ost. Testun Al Barolo marinerad och lagrad i pressrester från Barolo-produktionen. Den är lite speciell, vissa år är den...

Bricco Asili Bernadot 2005 och innanlår av vildsvin

Piemonteresan i höstas inbringade en gratisflaska (fråga mig inte varför) av Roberta Ceretto efter mitt besök/vinprovning på vingården. Ceretto är ordentligt stora i Langhe och företaget omfattar ett gäng restauranger, vingårdar, Relanghe (Torrone...

Paolas vin direkt hem till dörren

När jag var i Piemonte och bodde nära den lilla staden La Morra hos Paola (som är svenska) på vingården Fratelli Revello i Frazione Annunziata slogs jag av tanken på att aldrig kunna avnjuta vinerna hemmavid. Det går ju att utföra en privatimport av...

Pietro Rinaldi i Madonna di Como

Efter en vecka av sköna möten med människor som gillar samma sak (ost/mat/vin) som en själv är det lätt att bli lite bortskämd. Jag undrar, kan det bli bättre, om nästa nisse eller nissa kan erbjuda något som ytterligare kan spä på den redan fulla...

Ceretto – wine and culture

Efter ett par besök hos diverse små vinproducenter i Barolo är det kul och intressant att få besöka en stor producent. Cirka 1 miljon flaskor stor sådan. Ceretto Azienda Vitivinicole är inte så välkänd för mig. Jag tror inte jag sett någon av...

Silvio Pistones fårost

(23/10) Ibland blir det kul. Min personliga guide Virginia har ordnat så att jag ska få träffa Silvio Pistone, en härlig kille som tillverkar fårost uppe i bergen mitt i mörkaste Småland (Langhe i Piemonte) i närheten av den lilla staden Borgomale...