16 april, 2024

Tenuta Montanello Barolo 2006 och Asiago Vecchio

På senare tid har jag har märkt att jag har svårt att hålla fingrarna från syltburken. När ‘Simo’ gav mig två viner från Doyouwine-sortimentet (tack, tack!) var tanken att spara dem några år. En Barolo från 2006 har ett antal goda år framför, det är en årgång i Barolo med potential. Ett par hundra gram Black Angus Topside-kött fick följa med hem tillsammans med lite bortaslagen Bea – allt från Sovel som vanligt och vips har jag vridit nacken av Barolon. Vi hällde inte upp överdrivet mycket till maten men vi njöt desto mer. Vinet får istället lysa upp de numera ganska mörka kvällarna tillsammans med en god ost.

Tenuta Montanello Barolo 2006 har en förvånansvärt elegant doft med röda frukter. Jordgubbar, hallon med en dos körsbär. Här finns också en hint av kryddor som påminner en aning om pepparkaka. Det även finns en del torkat blomster och även den signikativa doften av skoputs och målarfärg som jag gillar så mycket. Jag är förvånad att det inte doftar mer vaniljig ek, vinet är ju uppfostrat på franska barriquer i ett antal år (1/3 nya) vilket är en trevlig överraskning. Smaken är tuff och kärv första dagen men när flaskan är på upphällningen den tredje kvällen är den betydligt snällare och utvecklad. Vinet är mer likt en elegant Barbaresco än en stor och tuff Barolo. Tanninerna är väl integrerade och sådär härligt tuggbara tillsammans med fet mat eller en smakrik hårdost. Ett härligt vin med bra balans.

Asiago Vecchio (grymt bra hemsida) är inte bara en trevlig dessertost – den funkar alldeles utmärkt som komplement till parmesan. Jag ska snarast knåda pastadeg och svänga ihop en rätt tillsammans med Asiago, smör och salvia! Osten i sig har en lite knäckigare, smörigare ton än ex. parmesan – inte lika knäckig som en Grana Trentino dock. Osten kommer från norra Italien, närmare bestämt öster om Trento.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

1 kommentar