15 juni, 2024

Systembolagets Ciabot Berton Barolo Roggeri 2006

En veckas husvakt någonstans i Sörmland. Lillplutten har badat i plastpoolen på baksidan för första men absolut inte sista gången. Jag har bränt en rund cirkel i gräsmattan med grillocket. Vattning av tusen växter – det var ju en jäkla vattningsbeskrivning! En veckas semester kräver givetvis en del planering. Någon bra Barolo finns givetvis inte på den lokala glasbanken därför plockar jag med en Barolo från Systembolaget hemmavid.

Brorsan med fruga kommer på besök, de har plockat med sig allehanda godsaker: oxfilé och kalventrecôte från Fällmans Kött. Lite sparris och potatis med en fetaoströra. På plats kokar vi ihop en grönpepparsås på dyr konjak som vi hittar i skåpet. Finns det något bättre än en Barolo till detta??

2006 Ciabot Berton Barolo Roggeri (nr 92062) 189 kr

Rödbrun klassisk Barolofärg. Det doftar läder och tjära och frukt från surkörsbär. Även cederträ kommer fram och en smått vegetal arom. Smaken är riktigt trevlig – kärva tanniner och fin syra tar hand om matfettet på ett minst sagt tillfredsställande sätt. Frukten följer med och backar upp det hela som rinner ut i en fin eftersmak. Urgott till maten som var kanon. Tack! Ciabot Berton tillverkar sina viner traditionellt ända tills de ska lagras. Då blir det på fransk ek istället för stora slovenska ekfat. Det är hursomhelst inga problem att gilla detta vin. Det blir aldrig jolmigt – varje klunk är en njutning. Lågt skördeuttag ger fin koncetration och med årgångens druvor blir det tre tummar upp. Jämfört med Systembolagets klassiska Barolo från Fontanafredda piskar Roggeri stjärt.

Häll upp i karaff någon timme innan. 16-18 grader.

Det finns några kvar….

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer
 • Är det värt att leta upp några fler flarror? Har en som jag borde ha provat för länge sedan.

 • Hmm, jag tror jag kommer leta upp några iaf. Är kanon då man bara vill ha ett bra vin maten. Pang på rödbetan helt enkelt!

 • Nice, inte alltid det kommer bolagsbarolotpis 🙂

  hm.. dyr konjak borde innebära tullande ur föräldrarnas barskåp, fy 😉

  Finns ett hål i gräsmattan här också, tog ett tag innan jag fattade vad det va som skapat hålet..

  Tomas, hur gick det med Atomerna? Fick du något glädjande besked? Om inte, skicka iväg ett mail till mig så kanske vi kan ordna nåt..

  Trevlig semester..