16 april, 2024

Bricco Asili Bernadot 2005 och innanlår av vildsvin

Piemonteresan i höstas inbringade en gratisflaska (fråga mig inte varför) av Roberta Ceretto efter mitt besök/vinprovning på vingården. Ceretto är ordentligt stora i Langhe och företaget omfattar ett gäng restauranger, vingårdar, Relanghe (Torrone hasselnötsnougat), de är vinimportörer å hej och hå.. big business med andra ord och de producerar i mångt och mycket för den amerikanska marknanden. Vad gäller vin tillverkar de alla vintyper vanliga för regionen: Barolo, Barbaresco, Dolcetto, Barbera, Arneis, Moscato d’Asti, Barolo Chinato…

Ceretto Bricco Asili Bernadot 2005 är en Barbaresco (Michet och Lampia-klonen av druvan nebbiolo) utav den moderna skolan. Musten får kort skalkontakt och vinet lagras på ganska små franska ekfat – nya och gamla dito i 2 år. Vinet åker in och ut ur kylskåpet under 3 dagar och är som allra bäst när sista skvätten rinner nerför strupen. Tjära och torkade blommor med två nya gummistövlar och ek dominerar doften direkt efter popp. Tredje dagen bjuder vinet upp till doftdans; mer komplext och bjussigt med röd frukt, viol och bitter körsbärsfrukt och rostade fat. Munfyllande med en skärande syra och sandiga tanniner ger maten på bordet (nedan) en riktig match. Vinet känns dyrt i munnen och är öppnat alldeles för tidigt. 5-10 år till per favore. Gott är det i alla fall.

Lite julpengar gav tillfälle att införskaffa en tryckkokare (WMF) från Cervera. Halva priset. I like it. Hittade en 700 gr innanlår av vildsvin i kylen frysen som farsan skänkt. Vad göra.. måste ju testa tryckkokaren?! Tänkte att det är väl bara att kasta ned vad som finns i kylen som för en gångs skull var ovanligt full.

Vildsvin a’la Freddo

700 gr innanlår eller annat trevligt kött av vildsvin
50 cl rött billigt vin.
1 tärning grönsaksbuljong
1 rödlök
2 st vitlökar
1 stjälk stjälkselleri
1 liten palsternacka
3 små morötter
0.5 röd paprika
1 msk Ajvar Relish Stark
10 vitpepparkort
10 svartpepparkorn
smörklick till grytan
smörklick till att fräsa med
tomatpure
1 burk krossade tomater (typ Mutti)
rosmarin
salt

Massera in köttet med rosmarin, salt och lite vitpeppar/svartpeppar och fräs hårt. Ned med köttet i grytan. tärna/skiva/hacka allt annat. Ned med det i grytan. Låt tryckkoka i 1.5 timme. Gör sedan potatismos under tiden trycket faller i tryckkokaren. Blanda i tryffelolja i moset. Alla blev nöjda och jag blev supernöjd. Vilken lördagslunch!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

11 kommentarer