Piemonteresan i höstas inbringade en gratisflaska (fråga mig inte varför) av Roberta Ceretto efter mitt besök/vinprovning på vingården. Ceretto är ordentligt stora i Langhe och företaget omfattar ett gäng restauranger, vingårdar, Relanghe (Torrone hasselnötsnougat), de är vinimportörer å hej och hå.. big business med andra ord och de producerar i mångt och mycket för den amerikanska marknanden. Vad gäller vin tillverkar de alla vintyper vanliga för regionen: Barolo, Barbaresco, Dolcetto, Barbera, Arneis, Moscato d’Asti, Barolo Chinato…
Ceretto Bricco Asili Bernadot 2005 är en Barbaresco (Michet och Lampia-klonen av druvan nebbiolo) utav den moderna skolan. Musten får kort skalkontakt och vinet lagras på ganska små franska ekfat – nya och gamla dito i 2 år. Vinet åker in och ut ur kylskåpet under 3 dagar och är som allra bäst när sista skvätten rinner nerför strupen. Tjära och torkade blommor med två nya gummistövlar och ek dominerar doften direkt efter popp. Tredje dagen bjuder vinet upp till doftdans; mer komplext och bjussigt med röd frukt, viol och bitter körsbärsfrukt och rostade fat. Munfyllande med en skärande syra och sandiga tanniner ger maten på bordet (nedan) en riktig match. Vinet känns dyrt i munnen och är öppnat alldeles för tidigt. 5-10 år till per favore. Gott är det i alla fall.
Lite julpengar gav tillfälle att införskaffa en tryckkokare (WMF) från Cervera. Halva priset. I like it. Hittade en 700 gr innanlår av vildsvin i kylen frysen som farsan skänkt. Vad göra.. måste ju testa tryckkokaren?! Tänkte att det är väl bara att kasta ned vad som finns i kylen som för en gångs skull var ovanligt full.
700 gr innanlår eller annat trevligt kött av vildsvin
50 cl rött billigt vin.
1 tärning grönsaksbuljong
1 rödlök
2 st vitlökar
1 stjälk stjälkselleri
1 liten palsternacka
3 små morötter
0.5 röd paprika
1 msk Ajvar Relish Stark
10 vitpepparkort
10 svartpepparkorn
smörklick till grytan
smörklick till att fräsa med
tomatpure
1 burk krossade tomater (typ Mutti)
rosmarin
salt
Massera in köttet med rosmarin, salt och lite vitpeppar/svartpeppar och fräs hårt. Ned med köttet i grytan. tärna/skiva/hacka allt annat. Ned med det i grytan. Låt tryckkoka i 1.5 timme. Gör sedan potatismos under tiden trycket faller i tryckkokaren. Blanda i tryffelolja i moset. Alla blev nöjda och jag blev supernöjd. Vilken lördagslunch!
Oh mama.
Kul att du fått dig en tryckis! Nu jäklar kan vi battla recept..
Yes, nu jäklar!
Man blir alltid hungrig och sugen på att laga mat när man läser sina inlägg.. Ser gott ut
Viken combo, låter fantastiskt! Tryckkokare, hmm har jag inte ens tänkt på, låter spännande, och resultatet ser ju inte helt fel ut.. Mums som husfrun säger. Som långkok fast snabbare?
Asal, jag ska bjussa snart!
Herren: Tryckkokare är verkligen smidigt. Kommer att bli årets köksjulklapp 2011 😉
1/3 av koktiden. Alla smaker, aromer och näringsämnen bevaras.
Kul att läs. Jag är verkligen nyfiken på tryckkokare! Fast egentligen ännu mer nyfiken på en slow cooker…
Slow Cooker hmm. Var tvungen att googla 😉 Ja, den lär ju vara lite mer skonsam mot råvarorna i grytan. Det jag tycker är så bra med min WMF är att grytan även extraknäcker som vanlig kastrull. En grym kastrull!
Squeezer cooker i all ära men själv blev jag mer sugen på vildsvin om jag ska vara superärlig… 😉
Hehe, ja, jag har beställt mer från farsan så det ska kokas vildsvin framöver 🙂
[…] hur många kilo jag tryckkokat sedan januari. Högrev, nötrulle, fläskkarré, innanlår av vildsvin och nu senast vildsvinskarré. Oftast blir det ragu som fryses portionsvis – snajdigt när […]