20 april, 2024

En trevlig lunch på Trattoria Schiavenza i Serralunga d’Alba

Hej och hå mera Piemonte. Självklart får du inte missa att åka hit på din Baroloresa. Serralunga d’Alba är en av fem större byar i Barolo. De andra är Barolo, La Morra, Castiglione Falletto och Monforte d’Alba. Här i byn huserar ett antal av de, för mig, välkända vinproducenterna: Massolino, Schiavenza, Cascina Cucco… Hos Schiavenza avnjuts med fördel en trevlig middag eller lunch på Trattoria Schiavenza, här ligger även vinfabriken. Gudomlig utsikt. Även vid sämre väder.

En klassisk förrätt i Piemonte. Vitello Tonnato. Saftiga skivor kalvstek med en ganska stinn tonfiskmajjo. Gott till Schiavenza Langhe Nebbiolo 2008 – gott vin! Carlo?!

En till klassisk rätt. Tajarin al Ragu. En köttragu med Tajarin – Piemontes egen pasta. Massor med riven parmesan på givetvis 🙂 Gott. Som. Satan.

En inte helt klassisk Tiramisu med hasselnötskräm.

Vi snålade till oss ett smakprov av Chinaton. Ganska söt jämfört med orginalreceptet.

Mi Piace Schiavenza! Som vanligt även

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

5 kommentarer
 • Vi anländer i Serralunga om tre veckor. Tyvärr är Trattoria Schiavenza stängt för sommaren då. Men vi har upplevt en kväll på samma uteplats och det är en grym upplevelse. I år blir det istället ett återbesök på http://larosadeivini.it/.

  Vinlistan kan få den mest inbitne att krevera..maten autentisk och utsikten över Castiglione Falletto är obetalbar!

 • Det ser overdrevet godt ud, Fredrik – classic with a twist! Jeg har aldrig helt besluttet mig for om hvidt eller rødt er bedst til VT, begge dele er vel det eneste svar (og tvetydigheden ligger vel ligesom også i retten). Næste gang vil jeg da klart prøve med en frisk langhe nebbiolo:-)
  VH Niels

 • Fredrik: Det låter inte dumt, jag ska notera restaurangen och ser fram emot en grande bloggpost om ditt besök! Ha det skönt i paradiset 🙂

  Niels: Fasen, de kan göra mat di där italienarna 🙂 Jag är ju lite förtjust i Arneis, men den denna gång fick det bli rött. Vore kul om LN landade hos Carlo och inte bara Barolis. Schiavenza har väl en grym Barbera vad jag hört?!

 • Ja, Fredrik – det kunne være fint med resten af Schiavenzas produktserie også. Jeg husker ikke barberaen så tydeligt, men enkeltmarksdolcettoen fra Vughera (foriøvrigt samme mark som Cuccos basisbarolo kommer fra) gjorde stort indtryk på en smagning for noget tid siden. Mørk, saftig og dejligt bitter.
  VH Niels