23 september, 2023

På turné i Barbaresco

Av alla viner i världen måste jag nog ändå säga att Nebbiolo från Barbaresco får gomseglet att slå några extra volter. Mitt lilla vinintresse sträcker sig inte så långt (slutet på 2008) och det var egentligen efter ett idogt läsande på vinbloggarna om diverse Barbarescoproducenter samt snackerierna om detta vin som jag ansåg att det här med vin, ja det är ju kul.Utmaningen låg i att få så mycket vin för pengarna som möjligt och det har vinbloggarna sannerligen hjälpt till med. Nackdelen är att det också får mig att gå och handla alldeles för mycket prisvärt vin. Några exempel: Produttori del Barbaresco’s Barbaresco 2004 kunde köpas för 235 kr på bolaget. Nja, det var ju lite dyrt! Sen får jag höra att en stor vinfirma (Philipson) i Danmark säljer samma vin och efterföljande två årgångar 2005 och 2006 för 80 danska kronor. Problemet med Philipson Wine är att du måste köpa minst ett tolvpack. Således ligger det en låda av varje årgång här hemma. Carlo Merolli rear ut ett helt gäng med baroloviner 125 – 165 dkk. Japp, nu ligger det ett gäng lådor från Schiavenzas 2003 i olika vingårdstappningar (Prapo, Bricco Cerretta, Broglio). Etna Rosso 2001; ett förtjusande vin, säkert värd det dubbla kostar 139 sek hos samma Carlo. Minst en låda. Osv, osv…

Så. Förra gången jag var i Piemonte blev det inte så många vinbesök – det är ju faktiskt en ostblogg detta! Jag var på mitt eget lilla studiebesök på Blulab – de såg dock till så att jag verkligen fick mersmak på Piemonte. Trippsen till Salone del Gusto och ostmakaren Silvio Pistone var magic. Denna resa har vi tänkt till lite och försökt samla ihop vingårdsbesöken. På tisdagen var det så äntligen dags för en turné i Barbaresco, där nebbiolon ger aningens mjuka mer eleganta viner vs Barolons muskulösa tanniner. Dock fortfarande med alla nebbiolons fantastiska egenskaper intakta.

Produttori del Barbaresco

Vi far först till Produttori del Barbaresco i det lilla samhället Barbaresco. Vädret är som vanligt inte på vår sida därav noll utomhusbilder. Vi blir frågade om vi vill smaka vin. Det vill vi.

Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2009
Nypon, lösningsmedel, rökta charkuterier, hög syra och sträva tanniner. Aningens tunn.

Produttori del Barbaresco 2006
Klar frukt, hallon, vinbär och fin kryddighet. I balans.

Produttori del Barbaresco 2007
Pow. Biffig doft av rosor, tomat och Falu Rödfärg. Gammal skinnsoffa. Farin/bränt socker. Lakrits.

Produttori del Barbaresco 2008 (*PBC)
Ren klar frukt. Balkongblommor, lösningsmedel, svamp och pelargonstjälk.
*Pre Bottle Chock = nyss buteljerad och har inte hamnat i tunneln ännu.

Produttori del Barbaresco Pora Riserva 2005
Bränt socker, timjan, andra kryddor, tjärpastiller, lakrits, skog.

Produttori del Barbaresco Ovello Riserva 2005
Jord och sten, Hallon, jordgubbar, moreller. Stiligt. Bästa vinet.

Besöket var riktigt bra och provningen var gratis. Jag köpte en 2005 Asili eftersom jag har Roagnas Asili från 2005 hemma (Asili – en av de mer kända vingårdarna i Barbaresco). Kan bli en lätt match. Vinerna hittas hos Philipson Wine. Nu extra billigt! Fynda! Spring!

Vi kikar lite i enotecan på torget och vips är vi försenade till nästa producent.

Fratelli Giacosa

Producenten till det vin jag nämnt ovan; Barbaresco Basarin 2004. Fratelli Giacosa är en rätt stor firma som producerar ett antal röda och vita viner – bland annat en riesling. Vinmakaren tar emot och säger att han snart måste fara till sin dotters kalas och det får således bli en genomgång un rapido. Fratelli har tagit fasta på det här med naturresurser och ekologi. Solpaneler på taket producerar 50% av vineriets ström och bevattningen av vingårdarna sker med regnvatten. Bra jobbat. Mer sånt. Vi går genom ståltankhallen och in till eken där provningsrummet finns. Vi testar enbart Barbarescorna då killen har lite bråttom. Inga noteringar annat än att Basarin 2006 för förföriskt god. Var hittas den??

Roagna I Paglieri

Sista stoppet är såklart Roagna och Luca Roagna. Här är det inte tal om annat än att traska omkring i salladen och titta på gräs (gräset är viktigt för Luca) och rankor. Har vant mig nu, samma som sist – lerigt och grisigt och helt underbart! Får tvätta jeansen när jag kommer hem. Eller varför inte rama in dem med Pajé-leran och allt.

Först Chartreuse (en fransk likör) från en 5 litersflaska direkt i munnen. Luca säger: -To clean your palate! Sen Monefico 2005. Sen Pajé 2004 (en av resans höjdpunkter). Sen något från 1987. Sen Vigna Rionda 2006. Sen Chinato! Noteringar kanske kommer. Om jag hittar dem.

Det finns något skitigt genuint och äkta hos Roagna som ingen annan kommer i närheten av. Luca och hans far som i stort sett gör allt i vingården. När vi kommer till kyffet står de och etiketterar baksidor på Langhe Chrdonnay på uråldrig maskin i källarmörkret. Är det inte det ena så är det det andra. Luca har problem med foten och berättar ‘I’m in therapy!’ Jag brister ut i skratt, den gode mannen är ju lite speciell så frågan är vad han får terapi för egentligen!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

11 kommentarer
 • Ojoj, ja vad ska man säga. Nästa gång hänkar jag på 😉

  Du får skicka uppgifter så att jag kan kompensera dig, och inte bara för att du fått mig dregla big time över den gångna veckan :)..

  Roligt att det verkar bli av den 2:a ska försöka få ledigt hela helgen så kanske vi kan ta en Vinikguidning också ;)..

 • Gör det! Vi tar familjen med oss så kan de sola och vi åker runt till favoritproducenterna 🙂 Tror inte jag får åka själv på 10 år. Haha.

 • Massiv dregelfaktor! Fast, jag antar att det finns lite gött i paketen?

  Ja, jättekul att det verkar bli av den 2:e! Inleds förslagsvis med Årstaviken runt, så David: glöm inte löpardojorna! 😉

 • La Familia it is.. 😉

  Skulle hellre ta in på närmaste gym, löpardojjorna har blivit promenadskor som har degraderats till det enda som duger att klippa gräset i. Men tjatar du kan jag kanske låna en cykel..

 • Härlig läsning och som vanligt grymma bilder. Snyggt jobbat! Sa Luca något om deras hårdrockssattsning? Jag fick lite dåliga vibbar och det harmoniserar inte riktigt med deras image i övrigt!? Inte gick jag igång på vinerna heller, men det kanske är förväntningarna och fördommarna som ställer till det..
  Basarin 2006 – goda nyheter, tar du med en låda hem?
  🙂

 • Amen tack! Visst frågade jag och fick som vanligt ett pilimariskt leende tillbaka. Barbera och Dolcetto i en och samma flarra – mmm, det är inte riktigt Roagna non cambria det. Tror dock inte han börjar lajja med franskt eller maceration carbonique 😉

  Det blev visst så att jag inte köpte nåt alls.. fullt i Ryanair-väskan 🙁 Ska fixa det på något sätt…

 • Flotte bilder Fredrik! Jag kände igjen Luca direkt, jag besökade honnom också i maj. Vi verkar ha dom sammma idolarna!

 • Wow, Fredrik – hvilken trio! Hvilke piemonte-posts! Hvilke Billeder! Man bliver glad af at læse/se dine piemontesiske eventyr. Det er som at være der selv, men dulmer naturligvis ikke længslen efter italiensk forsommer – tværtimod!:-) Tak og VH fra Niels

 • Jag bugar och bockar 🙂 Bilderna tar liksom sig självt! Har inte hunnit med men det ligger också massa foton från Guiseppe Rinaldo, Fratelli Revello, Bartolo Mascarello, Massolino 🙂

  Så mycket bilder, så lite tid!