20 april, 2024

Robiola Roccaverano & Dolcetto d’Alba

Robiola är en klar sommarfavorit. Osten är mjuk, krämig, lite syrlig och framförallt god på ett litet syndigt vis. Det sägs att ibland innehåller den så mycket som 55% fett. Vissa varianter heter Robiola Tre Latti, Robiola och Robiola Roccaverano vilket är den enda Robiolan som har fått en ursprungsbetäckning. DOP – Denominazione di Origine Protetta.. Väl i Piemonte är det inte svårt att leta upp den ‘riktiga’ Robiolan. Det är egentligen ingen skillnad på en vanlig Robiola Tre Latti på opastöriserad mjölk som går att hitta i välsorterade ostbutiker Sverige – visserligen smakar en robiola olika beroende på andelen ko, get och fårmjölk osten innehåller. Osten kan även endast en mjölksort (oftast get isf). Gott är det hursom och det billigaste plonket; Dolcetto d’Alba är det perfekta tillbehöret. Just denna variant är från Massolino och är ordentligt rödfruktig med hallon och jordgubbar i doften. Typ 8€/flaska och osten är också billigare. I like it.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer
 • låter som att du är på semester i himlen typ!
  jag har haft barbera-cravings i två dagar nu, tack vare dig 🙂
  grym blogg förresten, keep up the good work!

  tänkte på fetthalten på robiolan, du vet att i många länder i sydeuropa mäter man oftast fetthalt av torrvikten? alltså vad osten väger utan vatten. detta för att ostarna tappar vikt under lagringen. extra påtagligt kan det bli på ostar som är mjuka när de är unga och hårda när de är lagrade, ex gorgonzola. eller jämför formen hos de franska getostarna när de är unga respektive gamla, de mogna ostarna ser nästan skrumpna ut medan de unga är stolta och välformade. när osten tappar vikt stiger fetthalten varför torrvikten är en bättre måttenhet.
  ett typexempel är att många chockas av fetthalten som står på paketen till brie-ostar: 40%! fastän den aktuella halten, som vi i sverige mäter den, oftast ligger kring 20-25%.

  därför brukar en fet och gräddig sak som robiola, eller brillat-savarins faktiska fetthalt ligga någonstans kring 35-40%.

  det är inte meningen att leka “rätt ska vara rätt”-viktigpetter men det är så vanligt att folk blandar ihop det jag tyckte det kunde vara värt att nämnas.

  ha en fortsatt trevlig semester!