Cappellano Barbera d’Alba Gabutti 2005
För den som ibland eventuellt bryr sig om vininlägg här har kanske lagt märke till mitt gillande av Barbera d’Alba – särskilt till pastarätter och plock med charkuterier. Vinet är i sin alldeles renaste form lagrad på ståltank och är oftast väldigt prisvärd. Så även denna rent överjävligt goda Barbera från en av de traditionella producenterna i Piemonte, här kan dock lite gammal slavonsk ektunna storlek större vara inblandad i lagringen. I vilket fall som helst sätter den en liten käpp i hjulen för hur jag anser att en Barbera ska smaka. Här är det inte tal om det klassiska mörka körsbär med plommon, blåbär och lakrits utan mer om barrskog, mineral, långdraget svart te, nejlika och slånbär. Till kvällens köpta barolosalami, både färsk och vanlig ackompanjerad av fårost från regionen (doftar Röda Lacket-snus, fyfanden!) är den helt sagolik. 13.50 € på enoteca i Alba.
Hej Fredrik, du får sluta skriva om viner som inte finns på det kära systembolaget…
En del är det synd om..:-)
Låter helt suveränt, ha en fortsatt trevlig resa!
Mmm… det är riktigt synd om mig. Idag var vi till Massolino och fick smaka en Vigna Rionda 2001 (Diece Anni). Dra åt skogen vilket vin!
Har för mig att du skrivit om en stor/större enoteca i Alba? Kan du peka mig i rätt riktning eller kommer du i håg namnet?
Hallå Fredrik, det är helt sjukt men jag letade efter den sist jag var där och hittade den inte. Blir så trött! Var på stadsvandring med en infödd och hade inte koll på var jag var…. *skäms.
Ska fråga infödingen! Fast det lär ju ta ett par dagar innan hon svarar…