Pecorino är en italiensk ost gjord på fårmjölk. Den är faktiskt inte alltid hård. Pecorino Romano (från området runt Rom) och Pecorino Sardo (från Sardinien) är våra mest kända. Osten tillverkas i alla hörn av Italien men endast fyra stycken är DOC-märkta (ursprungsskyddade). Pecorino Romano, Pecorino Sardo, Pecorino Siciliano, Pecorino Toscano. Det finns dock väldigt, väldigt många olika lokala variationer.
Precis som med parmesan-osten passar en pecorino utmärkt till att riva över en pasta, i sallader eller helt allena med ett gott vin – helst från Italien. Pecorino är en ost som ofta kryddas – gärna med det som finns lokalt i området. Timjan, rosmarin, tomat, peppar… listan kan göras lång.
Så även denna ost. Den är kryddad med en liten men ansenlig del tryffel. Det doftar och smakar tryffel. Men den dyra svampen doftar ganska mycket men inte så lång tid, det gäller att vara lite snabb att mumsa i sig den när den väl är uppskuren. De få gånger jag köpt har den fått agera stand-in till parmesan över en krämig risotto. Det som blir kvar äts upp efter maten. Just denna ost hade inte lika stor sälta utan var mer smakrik, främst från tryffeln. Lite grynig också.
Vin: Halvsött, strävt rött från Italien, smakrikt vitt från Italien.
Vilka läckra bilder du har på bloggen. Tar du dem själv? =)
/Lisa – Sockerrus
Tack, jajjemen!
Kul att se dig aktiv igen, har saknat din blogg och har inte märkt att du startat igen. Jag har själv varit i Danmark en del i sommar, bilen var baktung hem.
Mats
Mats, kul att ha dig tillbaka här =) Mm, vad jag förstått har Carlo och andra levt gott på oss svenskar. Inklusive mig själv. Shit alltså, jag har ett gäng konstiga viner hemma nu.
PS. Säg bara till om du har en kort till någon provning. Jag är på!
[…] Pecorino tryffel (hårdost) och fikonmarmelad: ny favorit!!!! […]