13 juli, 2024

Tomme du Berger – en god blandning

Tomme du Berger är en, bland många flera kan tilläggas, ost som jag inte lagt märke till och jag kan faktiskt drista mig att säga att den nu tillhör favoriterna. I andra poster här nedan kan du hitta Chimays kittost: Chimay Grand Cru som även den är en favorit. Sambandet klarnar säkert om jag säger att TdB också är en typ av kittost. Yes, jag är väldigt förstjust i kittostar nuförtiden, för bara några månader sedan var det hårdostar såsom Gruyere och Comté. Det kommer och går i perioder, precis som med allt egentligen.

Tomme du Berger tillverkas av både opastöriserad get- och fårmjölk i Provence i sydöstra la France och beroende på hjordens besättning varierar ofta mängden får- och getmjölk i ostarna. Osten kan därför smaka annorlunda beroende på vilken producent som tillverkar osten och till och med från en batch till en annan. Osten är halvhård med cirka 45% fetthalt och är lite klibbisch på skärytan.

En kittost pressas allt som oftast under tillverkningen, vissa mindre, andra mer. TdB koagulerar snabbt efter tillförandet av löpe och skärs och placeras i små korgar. Korgarna staplas sedan på varandra för att ge osten en sorts naturlig pressning och lagras sedan från sju veckor upp till fyra månader. Den tvättas och vänds varje dag… pjuh vilket jobb!

Doft & smak: Animalisk doft med fruktiga toner. Här finns även en nötighet och en smörig doft som även följer med i munnen. Den smälter lätt på tungan och eftersmaken håller länge.

Vintips: Fantastiskt, en ost som passar både krispiga vita med lite upplevd fetma och rustika röda viner.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

8 kommentarer
  • Törs jag säga att jag gillar kittost fast jag menar den billiga marquise på en inplastad ostbricka från coop? Eftersom den luktar så får jag dessutom hela för mig själv, ha ha. Vem läste jag hos som kallade den för ballkongost?
    Ha det fint/KarinW

  • Haha.. det är ju ganska skönt att få en ost helt för sig själv 🙂 Jag tror du läste om balkongost på Mimmismat, det gjorde jag iaf!

    Ha det bra du me!

  • Den måste jag ju pröva! Fast med miyy dåliga minne, så kan det hända att jeg redan prövat den ;). jag får börja ha anteckningsbok med mig när jag handlar…

  • Du ligger nog strax före mig i smakcirkeln, har haft en längre getostperiod nu men smakade en fantastisk Comté i helgen (40 månaders lagring). Det känns som om kittostarna fått stå orörda länge nog nu.

  • Denna lilla godbit har en fantastiskt god kant… Det är något krispigt och piggt över den!

  • köpte den och några fler i fredags. Rekommenderas varmt! Vilken smak.Lite syrlig och samtidigt krämig med perfekt styrka. Och då pratar jag bara om kanten 😉