8 september, 2024

Tomme Crayeuse

Tom Cruise är en grottlagrad ost tillverkad av komjölk från Rhônealperna. Osten är historiskt sett inte speciellt gammal – drygt ett decennium. En mognadslagrare från Savioen; Max Schmidhauser ville skapa en ost som liknande Tomme de Savoie och tillsammans med en ostproducent föddes så Tomme Crayeuse. Crayeuse betyder på ‘kritig’ eller ‘chalky’ på engelska och det är precis vad den är. Ytan har spånskivelooken av den fuktiga grottlagringen, innanmätet är kritigt vitt som blir gul och mer krämig ju längre tid den lagras. Ytans doft är givetvis ganska jordig med fina mineraliska och svampiga toner. Ostmassan har däremot en väldigt mjölkig doft med inslag av skogschampinjoner. Smaken är komplex med en laktisk känsla. Shit, det här är en ost vars smak inte vill lämna gommen.

Vin? Ja, varför inte en vanlig Côte du Rhône. En röd bourgogne lär också fungera bra.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer
  • En ost jag aldrig har hört talas om (men så finns det också väldigt många ostsorter). Snygg bild och snygg ost (bild tagen i affären?).

    Så hur är den jämfört med Tomme de Savoie som den försöker likna?

  • Konstigt, den är lite av en kändis här i stada.

    Nej, jag hade en liten ostfrenzy för några månader sedan. Så fotot taget i köket =)

    Mycket mer kritig och smulig jämfört med sin namne. Faktiskt också mer smakrik.