21 februari, 2024

Stilton och Robiola – en klassiker och en nykomling till julbordet

Så var det dags för ett nytt inlägg på IKEAS Livet Hemma-blogg. Denna gång handlar det passligt nog om ost till julbordet. Och såklart till efter julbordet. I förra inlägget betade vi av ett gäng trevliga grönmögelostar och nu är det dags för den engelska stoltheten; Stilton, som jag skrivit om här. Cheddarostarna då? Nästa jul. Silvio Pistone som omnämns i inlägget kan ni läsa om här.

Att hitta dricka till grönmögelostar är inte svårt. Det självklara kan tänkas vara ett Portvin, gärna litet dyrare. Men jag tycker vi ska tänka utanför boxen denna jul så jag rekommenderar detta vin som ett riktigt trevligt alternativ. Niklas J (Mad About Madeira) förespråkar dock ett vin från MADEIRA.

Alla vintips till julostarna mottages med öppna armar!

Som komplement till alla mögliga ostar tyckte att det passade bra med en krämig, mild och syrlig Robiola som är en ost från Piemonte i nordvästra Italien. Jag fick med mig en hel massa marmelader från den oerhört snälla Monika (och mamma Regina) på vingården Pietro Rinaldi så det passade ju alldeles utmärkt. Jo, marmeladerna är lite svåra att få tag på men någon importör kanske kan åta sig uppdraget. Vad gäller vinerna vet jag att den lilla trevliga importören CiaoAlba tar hem viner från just denna vingård. Men dessa säljs bara i Skåne!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer