En till skapelse från Auvergne i centrala Frankrike – även den inhandlad på Androuet. Osten (mjölken) kommer från den bergiga regionen Mont-Dore. På över 1000 meter växer en omfattande flora och osten har en fin fruktig och lite lantlig smak med hasselnötskaraktär. Doften är lite mjölkig och framförallt jordig. Saint Nectaire är en klassisk fransk ost gjord på komjölk. Lagrad i källare på halmmattor och tvättas med saltvatten med jämna mellanrum. Grottan hålller nästan 100% luftfuktighet – pjuuh ganska svettigt. Osten tillhör ostfamiljen pressade ostar (les pâtes pressées) och har en en ganska fast form. Testa en röd eller vit bourgogne.
Jag har faktiskt aldrig besökt Androuet. Måste få fingrarna ur.
Det är inte försent ännu =) Och hoppa in på Fabrique och köp lite bröd. Vägg-i-vägg.
Så mycket goda ostar du frestar med. Jag hinner inte med.. Saint Nectarie låter som en höjdare. Läcker bild också!
Sofia: detsamma!