23 september, 2023

Saint Marcellin

En favorit i repris. För nästan två år sedan bloggade jag om St Marcellin – den lagrade varianten som nästan är rinnande (affiné à la Lyonnaise). Nu är det dags för den lite mer vanliga sorten, utan mögel. Och utan den stickiga smaken. Jag gillar helt klart denna variant bättre. Mjukt sirlig i munnen. Krämig och fruktig med en liten nötig eftersmak. Perfekt till ett rött Côtes du Rhône-vin. Synd bara att den är lite svår att hitta. Denna är köpt på Androuet vid Dramatiska teatern i Sthlm. Jag rekommenderar starkt ett besök. Så sjukt fin ostbutik. Såå mycket ostar.

Androuet Den franska ostbutiken
Nybrogatan 6
Öppettider:
Måndag – Fredag 10:30 – 18:00
Lördag 10:30 – 16:00

Gamla inlägget:

Saint Marcellin är en liten ort nära Lyon. Här tillverkas en trevlig liten ost med samma namn. Det är en vitmögelost av opastöriserad komjölk som beroende på mognad har en vit yta eller ett blåmögel på utsidan. I en torr version kallas osten även för Séchon. Den här typen av ost är affiné à la Lyonnaise som betyder väldigt krämig, nästan rinnande. I smaken är osten lite syrlig och beroende på mognad lite stickig på tungan. Bästa säsongen är april till september, det är mer smak i sommarmjölken. Ju äldre ost desto mer rinnig är den.

Vintips: Lätta fruktiga rödviner, vita viner från Savoyen eller Côtes du Rhône.

Lite historia: I början gjordes den bara på getmjölk. 1876 gjorde man St. Marcellin på hälften getmjölk, hälften komjölk och lite vart efter tog man bort getmjölken helt. St. Marcellin är för Lyonnaisener som Camembert är för Normanderna.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer
  • Har idag ätit denna mycket goda ost tillsammans med kex och rödvin, efter en smakrik Osso Buco. Osten är ovanlig i Sverige och svår att få tag på. I Göteborg kan man köpa den på La Maison Francais, Södra Larmgatan – en fransk butik med många bra franska varor och trevlig personal.