20 april, 2024

Robiola Tre Latti

Robiola Tre Latti. En krämig favorit från Piemonte i nordvästra hörnet av Italien som tillverkas av tre olika sorters mjölk. Elefant, myrslok och hästmjölk… 😉 eller var det ko, get och fårmjölk. Jag har fått för mig att det är en perfekt sommarost – det bara känns så, lite blommig. En skön sommarkväll med Bagarns Sura – ett surdegsbröd jag brukar köpa på fredagarna, ett rött eller vitt sommarvin samt en plastmugg. Sen är man ju hemma. Vinet var en gåva från den trevliga Carlo Merolli och det har redan fått en grundlig genomgång av den mycket läsvärda bloggen Italienska Viner. Själv har jag inte smakat tjutet ännu.

Robiola Tre Latti har en riktigt god syrlig smak med en trevlig blommig ton. Helst ska den vara så mogen att den är lite, lite rinnig. Självklart funkar osten lika väl allena eller på ett kjex. Jag skulle gärna skriva en hel roman om denna fantastiska ost men jag överlåter en fortsatt läsning HÄR.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer
  • Visst är det en sommarost, helt underbar och jag är besatt av den. Har du fler vintips till den rara lilla osten?

  • Absolut Lisa, det funkar alldeles utmärkt med ett valfritt vin av druvorna Barbera (från Asti) eller Dolcetto. Sen har jag med fördel provat osten till flertalet röda viner (Viniks ekologiska) från Languedoc-regionen (Carignan/Grenache/Syrah-baserade) i södra Frankrike.

    Happy hunting!