16 april, 2024

Reblochon

Reblochon var första ost i Savoien-regionen som beviljats AOC, 1976. Osten görs av en blandning av opastöriserad mjölk från tre olika raser av kor: Abondance, Tarine och Montbéliarde.

Födelsen av denna fascinerande ost beror på påhittigheten av mjökbönderna i Savoien. På 1300-talet var  bönderna helt beroende av markägare som insisterade på att all mjölk som boskapen producerade var deras egendom. Vid mjölkningen tömde bönderna inte kossorna helt från mjölk. Men när kontrollanterna givit sig av, mjölkades den sista skvätten. Detta kallas “re-blochaient”. Därav heter osten Reblochon gjort med krämig mjölk från den andra mjölkningen. Ostarna placeras sedan i en källare för att torka och vänds varannan dag och tvättas med vassle.

Reblochon är en ost med en nötig och är smörigt mjölkig i eftersmaken. Det doftar nötigt med en liten svampton, ytan doftar våt sten och källare. Denna krämiga ost har ofta ett örtig arom. Ät den gärna med sked. Jag fann att ‘skorpan’ var lite sisådär att äta. Denna variant lite lagrad och kanske har den ordinära Reblochon ett godare ytterhölje.

Vin

Vitt från Savoyen eller Jura samt ett fruktigt rött från Frankrike fungerar alldeles utmärkt

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

1 kommentar