I samarbete med Löfsta Gårdsmejeri har Rånas Slott tagit fram en brännvinsost baserat på deras trevliga lilla sup. Osten har kryddats med samma kryddor som snapsen (pomerans, koriander, anis, fänkål, agnelikarot, kanel och mandel) och det här är något annat än den kryddost jag tidigare smakat. Osten har en djup doft fylld av nötighet – väääldigt likt en Pata Negra. Här finns också toner av torkade julkryddor. Fast denna ost passar inte bara att pryda julbordet utan även till varje svensk högtid om jag får bestämma. Smaken är likt en långlagrad hårdost, vet inte hur lång osten är lagrad men den är ganska långt gången i sin mognadsprocess. En liten eftermak av snapsen bidrar till upplevelsen. Jävligt delikat är den i vilket fall. Kan köpas på plats på Rånäs Slott eller på Löfsta Gårdsmejeri. Jag tror det är hög tid att ta ett allvarligt snack med min ostmånglare.
Om supen: Familjen Reuterskiöld startade brännvinstillverkning på Rånäs Slott på 1800-talet. Huvudkryddan pomerans odlades i de fantastiska orangerierna och brännvinet blev populärt i flera delar av landet. Brännvinskungen L.O. Smith blev så förtjust i brännvinet som tillverkades vid Rånäs, att han köpte upp receptet och flyttade över tillverkningen till centralpunkten för brännvinstillverkning på den tiden, Reimersholme i Stockholm. Där fortgick produktionen till 1939, då Andra Världskriget utbröt och sockerransonering infördes. 55 år senare, på året 100 år efter nedläggningen av det ursprungliga bränneriet återlanseras Rånäs Brännvin som julsnaps 1994. Sedan dess har produktionen fortsatt och idag tillverkas Rånäs Brännvin dessutom på ekologiskt odlade råvaror. (från Ränäs hemsida)
Hej! Rånäs slotts brännvins ost är lagrad minst 6 månader. Och blir bara bättre ju längre den får lagras.
Med vänlig hälsning :
Dick Isaksson
Kökschef
Rånäs slott
Tack för infon, Dick! Laddar du inför fredagen?
Ja, kommer bli en superfredag. Håller på och bakar sidfläsket från Roslagskött nu på lågtemp 24h med lite backtimjan och sommartryffel. Vi syns på fredag.
Låter grymt(!) men du är väl med och smuttar lite Barolo?? Är det 5-rätters avsmaknings?
Dåligt matporrig bild, är det verkligen du som är skyldig? 😉 Hursom, låter onekligen smaskens, kanske läge för ett slottsbesök..
Jorå, vissa uppdrag är roligare och mer givande än andra 😉 och den där Dick lagar förjävligt smakligt. Ett slottsbesök kan VERKLIGEN rekommenderas.. redan nu på fredag kanske – Marchesi di Barolo kommer på besök!
Fin sida! Kolla gärna in http://www.saycheeseblog.com för mer om ost. Högt och lågt.