16 april, 2024

Raketost

Verkar finnas ett otroligt intresse för denna ost och detta inlägg. 29 kommentarer om 4 000 tecken 🙂 … jag tror det är dags låta denna post få gå ett varv till. Först publicerat här oktober-november 2008. Facebookgruppen ‘Återinför Kavli Raketost’ har 228 trogna medlemmar.

Hittade lite rolig information om raketost. Själv är jag för ung för att minnas om jag åt det eller om den försvann innan jag föddes. Men förpackningen är ju riktigt retrosnygg. Men namnet och försvinnandet förbryllar en smula. Efter noga efterforskning har vår inhouse detektivbyrå kommit ett steg närmare sanningen… känsliga personer kan sluta läsa här.

Historien tar sin början i ett pånyttfött Sverige på väg mot att bli en av världens mest framstående industriländer. Året är 1947 och Åkerlund & Rausing, förpackningsspecialisten, helt sonika uppfinner en maskin som kan, hör och häpna, förpacka ost i tuber. Raketosten var född. Osten sköts upp ur röret och skivor av osten gjordes med vidhängande snöre.

Men hur smakade raketosten?

Efter viss efterforskning kan vi nu presentera några smak- och minnesbilder från de som var med på den tiden.

Hos oss klämde man gärna lite extra för att få en tjock, tjock skiva att äta. Man fick egentligen inte trycka ut för mycket men vi gjorde alltid misstag. Skivorna blev gärna halvcentimeterstjocka. Mm vad god den osten var.
Jag håller med någon som skrev att den smakar ungefär samma som de trekantiga ostarna med kon på. Raketosten var dock lite hårdare i konsistensen.
/Lotta

En teori som ständigt återkommer är varför raketosten slutade att tillverkas var: Är det verkligen hygieniskt med en bomullstråd som används gång på gång?

Mild, men ändå god. Man kunde göra mönster på skivorna beroende på hur man drog i tråden. Skulle gärna ha den tillbaks (fast idag skulle jag nog cayennepeppra på den, så det blir lite smak..) Ohygeniskt med tråd? Vi överlevde ju..-Det var ju betydligt mer ohygieniskt isåfall att vi sög på istappar vi hittat både här och där.. /Pia

Det var egentligen ingen riktig mjukost ens utan en smältost, som inte smakade särskilt mycket – det enda roliga med den var just förpackningen, utmaningen var att skära riktigt tunna och ändå hela skivor med det där snöret. Min bror och jag roade oss dessutom med att göra “konstnärliga utsmyckningar”, som att dra tråden upp och ner medan vi drog den runt, så det blev liksom vågmönster av det. Vi var väl lättroade kanske… /Lena

Säpo dementerar

På Säpo dementeras det fortfarande att någon rysk spion helt sonika stal det topphemliga receptet, därav det abrupta produktionsstoppet 1977.

K-E-J som vill vara anonym säger:

Jag som är född 1942, minns Raketosten väl, men fanns den så sent som på 1970-talet? Lär enligt somliga kommit i handeln först efter Sputnik 1967. Men nog åt vi osten tidigare än så, klart före 1965. Egentligen vill jag placera den till sena delen av 50-talet. Kan den ha funnits i omgångar och försvunnit?

På plats i forna Sovjet

Vi på redaktionen har febrilt försökt kontakta den ryska ambassaden för en kommentar om det föreligger någon, någon som helst sanning i anklagelserna om att Sovjet skulle har varit delaktig i försvinnandet av en av Sveriges största kulturskatter.

Vad var det med Raketosten som var så värdefullt? Efter lite påtryckningar och med ett uttalande från en av de ryska rakettekniker som arbetade med Sputnikprojektet antyds det något om att det var den molekylära sammansättningen i osten som var ytterst värdefull, inte osten i sig.

Åter till Sverige och boken: Den hemlige kocken. Tillsatsen i Raketosten, E-322 anses tillsammans med gamla nedsmälta ostkanter av Grevé, Herrgård och Stureost bilda ett högexplosivt ämne som vid förbränning kan lyfta raketer.

Efterforskningar visar att varumärket Raketost köptes upp av Sovjet och all producerad ost fraktades till Sovjet med adressat okänd. Vittnesmål antyder staden Severomorsk för vidare transport till Bajkonur, den ryska rymdanläggningen.

Efter påtryckningar från svenska SÄPO och ryska GRU måste vi härmed lägga ned undersökningen.

Källor: http://www.bulldozer.nu/intryck/raketost.html
http://www.torgny-palm.se/nostalg2.htm
http://www.wanngaardways.com/raketost/

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

43 kommentarer
 • Jag har bestämt för mej att man åt raketost, i slutet på 50 talet och i början av 1960,och du Fredrik har inte ätit den eftersom du är född 74, det vet jag, eftersom jag känner dej mycket väl/HJA.

 • Jamen hallå vad kul, den där osten har man ju nästan glömt men jag åt den och är född-66! Kanske levde kvar längre här norrut!

 • Vad bra med fler ostbloggar. Har faktiskt svaga minnen av raketosten. Förpackningsdesignen är ju fantastisk och borde kunna sälja produkten även om innehållet inte smakar mer än vad dagens så kallade mjukostar gör.

 • När jag låg i “lumpen” -72/-73 så fanns Raketost.
  Den passade utmärkt på militärkex.
  Allt gick snett då Raketosten försvann!

  G.V.

 • ÅHHH…så underbart att folk engagerar sig i Raketosten och dess mystiska försvinnande, följande brev skickade vi till Kavli den 8 dec. Men i skrivandets stund lyser svaret med sin frånvaro.

  Stockholm den 8 dec 2008

  Kavli Svenska AB

  Raketostens renässans

  Som uppvuxen på 50 –60 talet var det alltid lättare att vara deprimerad. Vid minsta lilla tecken på en begynnande ledsamhet var det bara att gå och ta fram den röda tuben Raketost ur kylen och med snöret skära av en stor bit att stoppa i munnen. Och med detsamma kändes det bättre.

  Den möjligheten att mota nedstämdhet i grind, finns dessvärre inte längre, och har inte funnits på många många år. I dessa tider med arbetslöshet, förtidspensioneringar, sjukskrivningar, socialbidragstagare, nedskärningar överallt, med andra ord kris, skulle Raketosten bli ett mirakelmedel för många.

  I ett desperat försök ordnade undertecknad en ostaftonsoaré med gamla klasskamrater, väninnor, goda vänner, släkt, grannar m.fl. Vi satt och provsamakade många av Kavlis produkter till långt in på natten. Det var allt ifrån champinjonost, ädelost med punsch och whiskysmak, skinkost, baconost m.fl. men konsensus blev att ingen av ostarna kunde tillnärmelsevis mäta sig med Raketosten. Omfattande diskussioner fördes under kvällen om ett ev. bildande av föreningen ”Raketostens röda vänner”, som ska vara partipolitiskt obundet.

  Veckan efter var det ett par entusiaster från ostaftonsoaren som ställde sig med en lista utanför vår lokala ICA handlare med parollen ”Sluta mobba Raketosten” och ”Låt Raketosten återta sin forna plats bland hyllorna”. Listan fick ett 50-tal namn och alla som skrev på blev i högsta grad engagerade och lyriskt nostalgiska.

  En annan av entusiasterna som jobbar som nån sorts idéspruta på ett internationellt företag nånstans, lade fram det briljanta förslaget att starta ett upprop på internet. Uppropet skulle bli ungefär likt det som räddade drycken Pommac för några år sedan, med slagord som:

  ”Vi vill ha tillbaka vår kära röda Raketosttub i folkhemmen låt den vara med i de andra ostkoalitionerna”.

  Vi vädjar nu till Kavli att återuppta tillverkningen av den älskade Raketosten. Reklamen för den kunde t.ex bli:
  ”Glöm bekymmer och besvär Raketosten är nu äntligen här” eller
  ”Och ropen de skalla, Raketost åt alla” eller nåt sånt

  å Raketostens röda vänners vägnar

  Lisa Persson
  Adress
  postadress

  Ps
  Ett kärt minne var att den tomma Raketosttuben kläddes med silkespapper som klipptes i ändarna till en smällkaramell och hängdes upp i granen på julafton. Fattiga var vi men Raketost unnade vi oss alltid.

 • En av dina källor i inlägget, “KEJ”, är lite förvirrad över kronologin: “Lär enligt somliga kommit i handeln först efter Sputnik 1967. Men nog åt vi osten tidigare än så, klart före 1965. Egentligen vill jag placera den till sena delen av 50-talet.”

  Förvirringen beror på att KEJ minns sin rymdhistoria fel: Osten kan mycket väl ha introducerats i slutet av femtitalet och samtidigt vara döpt efter den begynnande rymdboomen — Sputnik 1 sköts nämligen upp 1957, inte 1967. (Jänkarna landade ju på månen 1969, och nog tog det mer än två år att få hela det amerikanska rymdprogrammet från start till månlandning. Hela idén att människan skulle sätta sin fot på månen lanserades av John F. Kennedy, som tillträdde som president 1961, just som en reaktion på ryssarnas försprång i rymden; 1967 var han inte längre i livet.)

 • Vad beträffar raketostens snöpliga frånfälle från butikernas hyllor så borde det med största sannolikhet röra sig om mitten på 70-talet. Jag vet bestämt att jag avnjöt raketosten i mina tidiga tonår och jag är född -62. Så 75-76 är nog ganska troligt! Skulle vara intressant att få exakta datum angående produktionsstart och slut! Anslu er till facebook-gruppen “Återinför Kavli raketost” det vore väl nåt som skulle sälja bättre än hushålls och goudaost?

 • Nä, Kavli har inte svarat på mitt brev, så det här övertygar mig än mer om att det är en politisk mörkläggning av hela “affären”

  Lisa

 • Raketost. Nog minns jag den med saknad. Liksom Granola.
  Ohygieniskt med snöre? Trams! Alla (många) allergier nuförtiden orsakas av den “sterila” uppväxtmiljön för många.
  Det går till överdrift, vi 40- och 50-talister hade det nog bättre före renlighetshysterin blev allmän.

 • Raketosten togs bort i produktionen för att den sålde dåligt våren 1977 och var dyr att framställa manuellt. Hade inget med hygien att göra. Man satsa på osttuben med olika smaker osv… Som var jätte populär sent 70 tal. 80 talet var det hushållsost i papperkartong förpackning som som sålde bra.

 • Vi är många som vill ha raketosten tillbaka! Tror att den skulle sälja bra, tack vare nostalgifaktorn. Men den var ju busgod också! Jag kan tänka mig massor av varianter man skulle kunna göra, tex en starkare variant, en med chilismak,en kryddvariant osv….

  Vi vill äta Raketost igen!!

 • Raketosten fanns långt före Sputnik 1957 – kanske redan 1950 eller tidigare. Problemet med den var att man strax inte nådde trycka ut osten med fingrarna och därför möjliggjort kapa pappcylindern vid halva längden genom
  perforering. Den borde nog kunna ha en marknad idag men kanske hellre med metall- eller plasttråd än snöre.

 • Som sen femtitalist avnjöt jag en skiva raketost mellan två Mariekex som mellanmål, flera gånger i veckan. Vid efterforskningar i början av nittitalet fick jag kontakt med en produktansvarig på Kavli som bekräftade det som noterats i denna blogg; skälet till nedläggningen skulle vara insikten om den ohygieniska bomullstråden, och svårigheten att finna ett mer lämpligt alternativ.

  Mitt förslag på en “inbyggd behållare med t.ex. syntetisk tandtråd, kopplad till en avklippningsmekanism som tillåter en ny, fräsch bit ett antal gånger” möttes med visst intresse. Men jag har inte sett den i handeln, så idén fastnade väl, alternativt inser man inte Marknadens uppdämda behov av denna produkt.

  Jag väntar med spänning, men håller inte andan…

 • Ooooh – raketost! Det var grejjer det – hemma hos mormor och morfar kom den fram, minns det som att det var en “grej” då. Jag är född -72, så jag var ju tydligen inte så gammal när den försvann från marknaden men den måste ju gjort intryck på mig eftersom jag minns *allt* – smaken, tråden, och inte minst att man fick trycka som en blådåre med halva armen inne i tuben (som sagt, jag var ju rätt liten…)

  Raketosten kom tillbaka! Allt är förlåtet!

 • Jag åt mycket raketost som barn och jag är född 1942 så 1950 talet var väl den som mest aktuell. Har inget direkt minne när den försvann, men troligen någon gång mitten av 1970 talet. Jag strödde finklippt gräslök över smårgåsen och ost därpå.

 • Jag åt mycket raketost som barn och jag är född 1942 så 1950 talet var väl den som mest aktuell. Har inget direkt minne när den försvann, men troligen någon gång mitten av 1970 talet. Jag strödde finklippt gräslök över smörgåsen och ost därpå.

 • Satt tillsammans med en riktig entusiast och vi tycker att man skall starta en folkrörelse för raketostens införlivande i kulturhistorien samt verka för ett återinförande av denna delikatess i våra kylar. gillade speciellt tanken på Raketost + Mellis och varma sommarkvällar i en amerikansk cab kanske på en strand o goa gubbar och tjejers glada stim vid en brasa på sandstranden och äkta hågel i baksätet (med frugan såklart)-(om hon läser detta) kom igen Kavli gör en insats för kulturen (rent PR mässigt skulle avkastningen nog generera TB)

  Gott mos entusiaster tjofräs

 • Född -65 & uppvuxen i norra Norrland bekräftar att raketosten åteminstone längst uppe i norr fanns att tillgå en bra bit in på 70-talet. Militärt överskottslagerm kanske?
  Frid över dess minne.Vi väntar på uppståndelsens dag.

 • Idag åt jag av en ost som min svåger hade med sig från…Ryssland! Exakt som raketost smakade den!!! Denna sort hade små bitar av rökt skinka i sig var helt fantastisk. Den hette: President och var styckförpackad i skivor. Kan det finnas en viss sanning att ryssarna stal receptet?!

 • Har för mig att jag hört att Raketosten tillverkades i Kvarteret Pyramiden på Södermalm, närmare bestämt i vad som numera är kvarterets tvättstuga. Finns det någon som kan bekräfta eller dementera denna uppgift?

 • Det finns mjukostar på Lidl i fyrkantiga folieförpackningar som smakar exakt som raketosten. Minns inte namnet.

  • Jag är född 48 och jag saknar raket ost väldigt mycket..kan man på något vis få till ett för eller emot ostens pånyttfödelse om någon har lust att tag i det

 • Idag smakade jag Kavlis mjuka Emmentalerost och fick en flashback till Raketosten! Jag mindes den röda cylindern och snöret och Googlade efter en bild – och så dyker denna sida upp! Helfestligt! Kanske värt att testa Emmentalerosten för Raket-fansen 😉

 • Smaskigt härligt god och rund
  nej – ej diktar jag om Frödings prost
  måhända var du även sund
  min längtans svunna ost

  med glödhet nostalgi
  jag minns din smak och form
  din hågkomst blir jag aldrig fri
  du blev var måltids norm

  orden mina till hyllning jag vrider
  min innersta trängtan är het
  i själens djup min längtan svider
  i blindo jag famnar när plötsligt jag vet
  dig älskar jag än och i evighet
  du min käraste kära RAKET!

 • Fredik, Wikipedia-Sverige behöver en copyright-fri bild av Raketost. Din bild är kanon-fin, går den att ladda upp?

 • Förstår inte problemet med att återinföra raketosten för att det är ohygieniskt med snöret, den fanns ju ändå i 32 år. Ta bort snöret då. Man kan ju lika gärna skära en skiva med kniv. Själv kommer jag ihåg att det var enklare att trycka fram osten o lägga den på skärbrädan och skära en skiva med kniven.
  Anders Blom