1 december, 2023

Pizza della Casa – Quattro Formaggi, Culatello e Rucola

En enkel baksten från Cervera (spade på köpet) har satt fart på hemmapizzabakningen. 199 kr som hittat jämfört med 700 kr på den där dyra butiken på Vasagatan, vad den nu heter igen. Till och med lillplutten villa vara med och mjöla på ett hörn. En pizza i veckan är medeltalet och alltsomoftast en favorit från tiden då vedugnspizzan slog igenom. Nu har jag pimpat lite eftersom ett par ostkanter höll på att spatsera ut från kylskåpet på egen hand. Parmesan, Pecorino Gran Sardo, Grana Trentino och vanlig hederlig hushållsost. Culatello; en sorts prosciutto, lite sötare och mer smakrik än den vanliga parmaskinkan, hittas bland annat på Mi Piace i Sickla. Ytterligare info om Culatello hittar du här. Det spelar ingen roll vilken skinka du använder – det är degen, tomatsåsen som är grunden till en god pizza tycker jag. Och självklart en apvarm ugn med en lika varm baksten.

Arbeta ut degen, smeta ut sås, på med osten och in med den i ugnen som gått varmt i 20-30 min. Den mustiga pizzasåsen är gjord på färska tomater som fått koka länge tillsammans med oregano, basilika, lök, vitlök, ketchup(!), chilisås, salt, peppar, socker. Degen är från detta recept.

När pizzan är klar är det bara att lägga på tillbehören (Culatello, ruccola, lite mer parmesanost) och avsluta med lite god olivolja och eventuellt lite salt. Ahh, fredag!

Pizzavin!

Det blir som vanligt en Barbera d’Alba från Roagna från 2004. Den sista, så nu får jag börja på 2006:orna som hittas här men detta vin funkar precis lika bra!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer
  • Du med mig skämta aprilo?! Överlägset sämsta producentbesöket jag gjort var på kooperativet i Clavesana! Samtliga viner fick fett IG av alla jag pratade med i vår grupp.
    Jag kan ju tillägga att de inte gör någon som helst sortering av druvorna utan allt som kommer in går ner i vinet. De betalar bara sämre för de dåliga druvorna…
    Ingen av oss var förvånad när vi provade alstren. 😉

    • Alla Dolcettos är alltså inte sådär busigt charmiga som jag är van vid, så när jag bara slumpar ut en standard-dolcetto så är det kanske den sämta i världshistorien – jag är iofs inte förvånad. Aja, jag skulle nog sagt ‘Håll er till beställningssortimentet!’