14 juli, 2024

Ostrelaterat från andra bloggar

Det är kul att hitta roliga recept eller inlägg om ost på andra bloggar. Oftast har jag ingen aning om att det går att göra så med ost!

Elin från Tre tjejer i köket har minst sagt vart i farten. En croque monsieur med Gruyère minsann. Ser och låter himla gott ut med en typ bechamel med Gruyère i som sedan läggs på “mackan” med en skinkbit och en tomatskiva. Och inte är det nog med det, nej. Elin har även kokat en egen kvittenmarmelad som är perfekt till en lagrad manchego.

Daddy T från Ostbloggen har ett minst sagt spännande recept på ugnsbakad camembert. Knäck två ägg över en delad Camembert de Normandie + paprikapulver… ja läs själva.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

7 kommentarer
 • Var inne och handlade ett par riktigt goda ostar idag i en ostbutik! En bit hårdost med glöggsmak som var galet god! Samt en bit västerbotten, en dessertost som var nässel-kryddad, en grön dessertost med pestosmak och en annan dessert ost som var riktigt god den med. Jag är himla förtjust i ostar, vällagrade och starka sådana med mycket smak skall det vara! 🙂

  Tänkte att jag kanske kunde göra risotto och hyvla/riva ner lite av pesto osten, vad tror du om det? Skulle du bli bra? Eller vet du några andra riktigt goda rätter som jag kan få användning av ostarna i?
  Jätte tacksam för förslag! 🙂

  Hälsningar, Jennie.

 • Hej Jennie, vad kul att fler än jag gillar ost 😉 och glöggosten verkar spännande!

  Jag tror absolut att pestosten kan funka bra till risotton både i och riven som garnityr. Och ang. ostar i mat så finns det ju både ett och två recept 🙂

  Vad gäller Västerbotten är det gott att riva grovt och blanda med cremé fraiche, salt & peppar till exempelvis en köttbit, rostad potatis och sky/rödvinssås. Den funkar lika bra till risotton den också. Gärna med lite svamp i. Västerbotten är även gott att riva i en italiensk sallad (rucola, lollo rosso, krispsallad osv. ), istället för parmesan eller grana padano, med brödkrutonger och en dressing på creme fraiche och vitlök, salt och peppar. Och glöm inte västerbottenpaj!

  Om de andra ostarna också är hårdostar har de ganska lika användningsområde som en västerbottenost.

  Om de är mögelostar funkar de jättebra att smälta ned på lagom värme med vitt vin, grädde och höns/grönsaksfond till alla sorters pasta. Funkar även jättebra att smaksätta såser med.

  Ps. Jag ska försöka skriva några recept så snart jag kan 🙂

 • Du gör mig verkligen sugen på att köpa hem några goda ostar till helgen.
  Är väldigt svag för de getostar som vår lokala mejerist tillverkar med stor omsorg. Det är alltid spännande att besöka dem och går ofta hem med fler än jag tänkt från början.

  Ha en bra helg!

 • Mimmi: Vad kul med en lokal producent, kan förstå att det är lätt hänt att “råka” få med sig fler än tänkt…

  Har mejeriet någon hemsida?