1 december, 2023

Olivoljeprovning med Johan Blanche på Urban Deli

I början av veckan fick jag ett väldigt trevligt mejl från Frederic. Freddan har en trevlig blogg (Matminne) med sköna recept och mycket info om mat och tillbehör han handlar på Oaxen Skafferi. Jag har aldrig vart där och det behövs ju inte eftersom Freddan köper slut på allt det göttaste 😉 I vilket fall fanns en spot ledig till en olivoljeprovning på Urban Deli helt plötsligt och, ja, jag måste gjort något gott i mitt förra liv men jag blev erbjuden den lilla platsen. Tackade självklart ja eftersom jag är svårt beroende av det guldgröngula elixiret.

Urban Deli hade självklart inte stängt för några olivnördar utan det var en helt vanlig tisdag vid 17.00-snåret, några sporadiskt utplacerade afterwörkare, lite kunder i butiken annars rätt lugnt. Vi banar väg mot två bord med utplacerade glas och nybakt bröd med lite frukt i. Vi bänkar oss och snart landar en typ av antopastitallrik framför munnen. En chokladbit, blodapelsin, getost, fårost (hårdostvariant från Pyreneérna som hette Napoleon), salami (Rosetta från Frankrike), Serrano och en till typ av torkat fläsk.

Ciceronen för kvällen var Johan Blanche – en smaknörd av rang som pysslat med lite allt möjlligt inom mat och vin och för kvällen inbjuden av krögarna på UD. Hans senaste verk är Nya Olivoljeguiden – en faktabok om olivolja med 207 tillhörande smaknoteringar (graderade 1-20) av olivoljor som går att finna i Sverige. En fantastiskt bra bok för den vetgirige. Jag köpte självklart en och signerad såklart 😉

Så, börjas det med att testa oljor och testa kombinationer, Johan menar att det går att använda olivolja till det mesta bara du vet vilken du ska para ihop och till vad. Vi börjar med en spansk olivolja (Silencio på Arbequina-oliven) från den välkända vinproducenten Torres. Johan drar lite doftexempel olika oljor och vi förnimmer tomat, ängsgräs… Johan skriver såhär om oljan i sin bok:

Torres Silencio Arbequina Pigg och gräsig doft med härligt färska aromer av tomat, gurka och havreflingor(!). Smaken är mjuk och krämig, fint balanserad med lång eftersmak. Välgjord och elegant olja med subtila smaker. Passar fint till nykokta morötter, sparris och färskpotatis. 16.5 p.

Vi testar choklad med flingsalt till. Nice!

Nästa olivolja är min gamla favorit; Planeta från Sicilien. Wow, vilken power i doften jämfört med förra. Mycket mer grönt gräs med betoning på nyklippt fotbollsplan, svettig italiensk fotbollsstrumpa. Fin pepprighet och skön bitterhet. God och prisvärd. 195 kr på Mi Piace vet jag. Johan skriver:

Planeta DOP Val di Mazara (Oliv: Nocellara) Stor ultragräsig doft med hela sommarängen representerad. I smaken en rejäl nypa bitterhet, intensivt växande gräskaraktär. Mycket typisk för Sicilien. Perfekt för tomatsallad eller färska ostar. 18 p.

Fårosten från Pyreneérna passade ypperligt till.

Tredje oljan är återigen en spanjor, Castillo D Canena Family Reserve Picual, en lite speciell olja med intensiv färg och stor gräsig doft med inslag av smör och nötter. 179 kr på Urban Deli. Johan skriver:

Castillo d’Canena Picual-oliven. Doften är ett koncentrat av färska gröna växtdelar och nyklippt gräs. I smaken en växande bitterhet och het nötkaraktär. Möjligen känns frukten lite tunn i förhållande till beskan. Använd till tapasplock, gärna till sälta och krämiga soppor. 16.5 p

Kvällens kombo tillsammans med blodapelsin, mynta och flingsalt!!

Den fjärde och sista oljan kommer från Toscana och vingården Terreno, ni vet den svenskägda vingården. Extra kul att vi besökte och bodde där 2008. En fantastiskt resa 🙂 Jag har smakat den här oljan tidigare men kommer inte ihåg att den var såhär krämig och munfyllande 215 kr på Urban Deli. Johan skriver:

Terreno. Dov och mycket koncentrerad doft med karaktär av kakao, kronärtskocka och arrak. Smaken är extremt krämig med chokladkaraktär, nästan som en smältande chokladbit i munnen. Eftersmaken är mild men mycket smakrik med intressanta aromer av vanlij, kardemumma och kokos. En exeptionellt spännande olivolja som måste smakas. Njut i cognacskupa eller till vitt bröd eller finaste vita fiskfilén.

Oerhört kul att få testa dessa oljor, alla med sin unika karaktär. Stort tack till Frederic!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

12 kommentarer