20 maj, 2024

Nån sorts Carbonara utan Carbo

Det sägs ju att namnet på pastarätten Carbonara har sitt ursprung i den nykvarnade svartpeppar som i rikliga mängder singlar ner över rätten. Carbonara betyder ju typ kolarbetare och det sägs att efter att ‘sotarn’ vart på besök såg det ut som om någon malt svartpeppar i hela köket. Historien förtäljer inte om det föddes något barn 9 månader efter sotarbesöket men chansen finns ju.

Den skarpögde ser ju att själva Carbo-i-naran saknas. Ja, är det inte helt sjukt att glömma svartpepparn. Aja, detta får vara något sorts test. Självklart ska det vara riktigt sidfläsk och äkta parmesan, grädde och svartpeppar och några äggulor – i eller i en äggskalshalva on top. Tillagningen har jag gjort väldigt simpelt. Koka spaghettin (gärna bättre pasta än Barillas) tills nästan klar. Fräs på det hackade sidfläsket Därefter slår jag av vattnet och fuktar pastan med varm grädde (parmesan och nymald svartpeppar är tillsatt och smält). Därefter slår jag i 3 äggulor (2 pers. recept) och rör runt. Smakar av och lägger upp, river lite parmesan över och nästa gång ska jag inte glömma att vräka på med nymald svartpeppar.

Barbera!

Behöver väl inte säga att en Barbera d’Alba eller en Barbera d’Asti passar som en smäck till. Det blir Mascarellos San Lorenzo 2008 till mitt nästa försök.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

8 kommentarer