20 maj, 2024

Gnocchi med pancetta, scamorza och en särdeles god Passata di Pomodoro från Agrinitti i Apulien

Bra råvaror lagar sig självt 🙂

Kom hem med ett gäng trevliga matvaror efter Apulienresan i september – bland annat szamorza utformad som en gris, Olio Intinis Bio-olja och några burkar av de bästa krossade tomaterna från Agrinitti. Hejdå alla andra producenter av krossade tomater ;).

Här kommer en snabb och skitgod pastarätt:

Gnocchi till 4 pers
Några skivor Pancetta (helst den färska, formad som en rulle)
En burk krossade tomater 300 gr (Agrinitti, kan köpas på Wjinjas i Sthlm)
2 schalottenlökar
1 vitlök
0.5 dl Olivolja
100 gr Scamorza
En näve basilika
Salt

Hetta upp en stekpanna och fräs strimlad pancetta, hackad vitlök och schalottenlök i rikligt med olivolja tills löken blir mjuk inte bränd. Tillsätt de krossade tomaterna och koka ihop några minuter Dra ned värmen till låg. Under tiden har du kokat upp pastavattnet och det är nu dags att kasta ned gnocchin som inte tar mer än några minuter i vattnet. Glöm inte saltet. 10-12 gram per liter vatten (det är sant, testa). När gnocchin flyter upp till ytan är de klara. Tag upp dem direkt och häll av vattnet men spara lite om du behöver reda såsen.  Häll ned gnocchin i tomatsåsen/pancettan och blanda försiktigt. När du blandat klart tar du stekpannan från värmen och väntar någon minut sedan tillsätter du bitar av scamorzan jämnt fördelat över pannan. Den kommer smälta perfekt och blir sådär härligt trådig :O… japp även en förträfflig pizzaost!

Garnera med lite olivolja och basilika. Salta om nödvändigt..

Det är rätt kul att laga egna gnocchi men ibland är det inte läge att göra själv – det går lika bra att köpa Rustichella d’Abruzzos som smakar mer än förträffligt.

grisost
Tillverkning av Scamorza hos Caseficio Milano i Gioia del Colle.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill