20 maj, 2024

Burgare med parmesan toppad med XO-sås och Montasio

Mycket snack om burgare på stan nuförtiden, det är nästan så jag blir lite sugen på att köpa en köttkvarn så att även jag kunde få mala lite spännande styckningsdetaljer till mina börgers. Aja, tvlvlar dock starkt på att sambon godkänner fler prylar i köket så tills dess får jag köpa färdig ‘finfärs’ för det är faktiskt mycket godare än vad någon plastförpackad färs för 40 kr/kg någonsin kommer smaka. Just denna förpackning kommer från Ö-Märkt Skärgårdskött köpt på Sovel i Sickla (ständigt detta sovel).

Burgaren för dagen fick bli en naken variant, hade inga burger buns hemma och jag hade fått en skum liten burk av Sara (Sovelägarinnan) vars innehåll hon tillagat själv, tilläggas ska att hon nämnt det sådär 20 ggr om hur fantastiskt innehållet är. Ingredienserna är hackat torkat kött, chili, schalottenlök, olja och säkert lite annat. I Hong Kong kallas det XO-sås men då är det torkade köttet ersatt av torkad fisk/räkor. Hursomhaver pratar vi UMAMIBOMB. Umami är smaken av protein och är förstärkt i torkat kött och parmesan bland annat. En skiva surdegslevain fick agera bröd, sauterad i stekresterna av köttet. Lite ruccola samt Montasio-ost på toppen.

Nakenburgare med parmesan toppad med XO-sås och Montasio (3 pers)

500 gram finfärs
några matskedar XO-sås
hackad parmesan + parmesankräm (kan uteslutas)
salt & peppar (från pepparkvarnen)
någon trevlig smältost (som smälter fint)
3 halva skivor surdegsbröd
1 ägg

Blanda färs med parmesanhacket (och några teskedar parmesankräm om du har), salt och peppar samt ett ägg. Forma puckar, salta och peppra lite till. Stek några minuter på varje sida, det är inte meningen att köttet ska genomstekas, medium rare/medium är bra. Lägg burgarna i en ugnsform och lägg på osten och gratinera dem snabbt. Under tiden lägger du brödskivorna i stekpannan tillsammans med överblivet stekflott och köttsafter och fräser dem några minuter. Klart.

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

13 kommentarer