23 oktober, 2021

Louis Roederer Brut Premier

Fasen, börjar bli jobbigt att korka upp en flaska champagne varje kväll – vad har jag gett mig in på? Fast det är ju grymt lärorikt, det gäller ju att ta det lite lugnt så man kommer ihåg vad vinet passade till. Det här är alltså del två av vilken champagne som passar till vilken ost.

Louis Roederer är precis som Jacquesson ett av de mer prestigefyllda champagnehusen. Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen, ett av senare tiders mest framgångsrika champagneföretag såväl kvalitetsmässigt som ekonomiskt.
Företaget grundades 1776, men fick sitt nuvarande namn 1827, då Louis Roederer inträdde i företaget. Första guldåldern kom när tsar Alexander II förälskade sig i vinet och såg till att hans vin levererades i genomskinliga flaskor av äkta kristall. Vinets namn och flaskans utseende (men inte kristallen) finns alltjämt kvar i husets prestigecuvée, Cristal Brut ett av världens mest eftersökta viner. Den volymmässigt viktigaste produkten är dock deras non-vintage champagne Brut Premier – god som guld! För produktion av basvinet använder sig Louis Roederer av en speciell metod som innebär att musten får macerera några dagar i pressen för att dra ur de naturliga färgpigmenten och uppnå den färg och den höga aromatiska koncentration, som är typisk för Louis Roederers champagner.

Företagets framgångar vilar främst på att man förfogar över så stor vingårdsareal i de allra bästa områdena. Druvorna från de egna vingårdarna täcker hela 80% av företagets druvbehov – en ovanligt hög siffra för ett så stort champagnehus.

Smaktest

Så till smaktestet tillsammans med ett gäng ostar som  för kvällen är: Brillat Savarin, Parmigiano Reggiano Vacche Rosse, Engelsk Cheddar (lagrad), Morbier, Buffelmozzarella med olja och bröd. 

Överlag känns Louis Roederer Brut Premier som ett ostvänligare  vin och det märker jag direkt när jag sköljer ned första klunken tillsammans med en sked Brillat Savarin. Osten är mogen och har den klassiska sältan och svamptonerna (champinjon) i smaken. Yngre Brillats smakar endast grädde och smör men det här är ju varianten från Herve Mons som klappats till perfektion i ostgrottan i Frankrike. Hur som haver, osten passade märkbart väl till champagnen och vice versa – jag hade i  det närmsta förpassat den klassiska ost- och vinkombination till historien. Till parmesanosten smakar både ost och vin lite smörigare och nötigare. Den engelska cheddarn visade också upp en fin kombination och till Morbieren också över förväntan. Till en bit bröd med olivolja och buffelmozzarella verkar allt funka kanske även till Jacquesson Cuvée N° 735.

Konklusion: Svårt test eftersom vinet inte krullade sig inför någon ost. Smakprofilen är ytterst olik Jacquessons, tycker mig inte finna några röda mogna äpplen, Roederer är större och kraftigare i smaken och har mer syra. Roederer använder större del Pinot Noir och kanske är det dess druvor som ger ett ostvänligare vin. Här är Brillat Savarin vinnaren tätt följt av Morbier, sedan alla andra ostar. Men andra dagen är det minsann andra toner i skällan. Brillat Savarin är inte alls gott till, Morbier funkar fortfarande men nog är det Abondance som passar allra bäst. Jag vet inte jag vad jag ska tro om detta….

Skvätten Jacquesson från igår var om möjligt ännu bättre än igår. Just de här äppliga tonerna, gahh. Kanske kommer jag öppna champagne i förväg hädanefter. Nä, det blir att köpa på sig några 735:or. Ska bli spännande att se om Roederers skumpa håller lika bra i kylen (halva kvar)

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer