15 juni, 2024

3 x champagne 7 x ost

En mycket trevlig plan i teorin. Mycket svårt att genomföra i praktiken! 3 olika champagner och 7 olika ostar. Målet var att utse bästa kombinationen, slå sönder en och annan tes angående klassiska champagneostar. Men straxt rök anteckningslapparna till förmån för allmänt glada tillrop.

valhallavagen2

Ostarna

Selles-sur-Cher (get)
Brillat Savarin (ko)
Langres (ko)
Beaufort d’Alpage (ko)
Gruyere (ko)
Vacche Rosse (röda kon)
Outsidern Rånäs Slotts Brännvinsost (ko)

Champagnerna

Moet Chandon Imperial NV (354 kr)
Palmer & Co Blanc de Blancs 2006 (359 kr)
Jacquesson 1997 Rosé Brut (n/a)

valhallavagen3

Vi började med Moët & Chandon NV. Champagnen har en sådan där lättgillad stil. En del citrusfrukter i doften tillsammans med rostat bröd och nougat. Smaken är balanserad med frisk syra, dock inte superknastrig. Äpplen och citrus fortsätter i smaken, även en brödig känsla och lite mjölkchoklad. En helt ok champagne som inte är alltför munfyllande. Moët passar hyggligt till Brillat Savarin. Inte så bra till Selles-sur-Cher. Kittosten Langres var lite för smakrik, ändå den bästa Lagres jag ätit. Perfekt mognad! Hårdostarna är det bästa valet – Beaufort d’Alpage står som vinnare. Det är ju en oerhört elegant ost som i denna variant hade en ganska äppelfruktig nyans och en lång fin eftersmak som passar väl till den lite äppelburdusa champagnen 😉

Därefter tar vi Palmer & Co 2006 som är en Blanc de Blancs. Här är en champagne som alla finner elegant, friskt och fruktigt med en fin liten beska. Även en fin mineralig ton som tilltalar mig. Doften är fylld av citrus och sten, lite gula frukter förnimms samt grapesyra. Smaken är frisk med bra syra och en elegant avslutning av nougat och grape. Gott! Funkar bra till Selles-sur-cher. Ganska bra till Brillat Savarin, inte så bra till Langres, bra till hårdostarna som faktiskt var lite oväntat. I och för sig fanns det ju en del gul frukt och det tillsammans med en Brut-variant funkar ju fint tillsammans med en smakrik fruktig hårdost.

valhallavagen4

Next up. Jacquesson Rosé 1997. Fick faktiskt denna efter mitt lilla inlägg om standardcuvéen från Jacquesson som jag gillade skarpt. Björn som är importör av Jacquesson tyckte att det vore kul om jag testade en skumpa med lite ålder till ost för han aldrig funderat på ost och champagne. WHAT! Ser nog inte detta som ett varuprov då flaskan ej går att få tag på ;). Årgången, nämner Björn, är inget att hänga i julgranen men eftersom den nu har nått en perfekt mognad så smakar den inte som ett dåligt år. Vi som har turen att befinna oss runt bordet kan bara hålla med. Champagnen är laxfärgad och ur glaset får vi först en whiff äppelkompott på röda bokna äpplen som sedan övergår i röda frukter av typen jordgubbar. Vi förnimmer också en ganska nötig ton i doften och en del mineralitet. Smaken är lång och mycket trevlig. En fin syra och utmärkta små bubblor tillsammans med en god krämighet gör detta till ett av de mer njutbara champagnerna jag smakat. Jag är ju ingen van champagnedrickare så några gamla flarror har jag inte testat. Är de såhär goda ett ‘dåligt’ kanske det är dags att omfördela vinbudgeten 😉

Jacquesson Rosé 1997 är helt enkelt supergod till Beaufort d’Alpage och den extralagrade Gruyèren. Helt fantastiskt gott faktiskt.

Alla är rörande överens att Gruyère var helt otroligt god till skumpa, men vi fattade även att det inte är en vanlig simpel gruyère det handlar om. Överjävligt bra helt enkelt, utvald och extralagrad av Herve Mons – the cheese master.

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

3 kommentarer