15 juni, 2024

Jacquesson Brut Cuvée N° 735 och Sörbro Getost

Fick besök av sambons bror (den andre) och som gäst i mitt hem kommer man inte utan en bit ost 😉. Känns bra att någon fattat det i alla fall. I detta fall var det inte så värst mycket extrajobb då brorsan bor precis vid getgården på Vårdinge By Folkhögskola. Ser nu att jag inte ens lagt upp en enda bild från getgården Sörbro från vårt besök i somras. Fy skäms på mig. Det här får räknas som del fyra av OST & CHAMPAGNE TILL NYÅR.

Nu var det ju inte meningen att jag skulle öppna någon mer champagne på några dagar, dels på grund att av att det knappt finns några kvar och dels för att getost passar allra bäst till en skumpa tillverkad av enbart Chardonnay (Blanc de Blancs) som jag inte äger ännu. Men vad göra? Jag är ju alltid en god värd så jag vrider nacken av en till Jacquesson Brut Cuvée N° 735 i tron om att andelen vita druvor ska stå upp mot ostens massiva syra.

Jacquesson Brut Cuvée N° 735

Lika härlig som sist, fin doft av röd äppelfrukt, anjoupäron, citron, mineral och en bukett blommor. Skön mousse, frisk syra i en litet fyllig smak. 369 kr på bolis. Tillsammans med Lenoble Premier Cru Blanc de Noirs 2006 så är det min favvoskumpa just nu. Det är ju fasen att de tar slut så fort bara!

Sörbro Getost

Sörbo Getost är en lagrad variant och tillverkas på Sörbro Getgård i Mölnbo, nepp ingen hemsida vad jag kan hitta. På gården finns möjlighet att handla gårdens ostar direkt ur en obemannat litet torp. Just den här lagrade getosten har en distinkt syra och smakrikedom som påminner om en lagrad  och färsk pecorino på samma gång(?). Sörbros lagrade getost fungerar utmärkt som vardagsost, fast det gäller ju att tycka om getost.

Tillsammans

Det var ju inte en krock direkt men heller ingen ljuvlig kombination. Ostens syra är helt enkelt litet väl mäktig champagnen som ju är av det elegantare slaget. Med på ostfatet ligger Bianca Modenese-parmesan och sista biten Abondance och det är till dessa ostar champagnen accelererar. Om möjligt är kombinationen Parmigiano Reggiano Bianca Modenese aningens, aningens bätte än Parmigiani Reggian0 Vacche Rosse. Olikheten mellan ostarna är ju slående – den ena är vit och den andre gul. Har du inte testat kvalitetesparmesan ännu? Spring till Cajsa Warg eller Mi Piace och handla på dig till nyår… och extralagrad Comté såklart!

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer