19 maj, 2024

Lenoble Premier Cru Blanc de Noirs 2006

Jag forstätter på inslaget tema vilket innebär en champagneflaska per kväll till nyår 😉 Målet är att hitta den perfekta kombinationen att bjuda på när gästerna droppar in under nyårsafton men även att tipsa om andra goda tips som har med ost och champagne att göra. Det här är del tre av OST & CHAMPAGNE till nyår.

Jag fick ett tips av Ulfen på Red Scream & Riesling. Jag googlar och ser att fler gillat skarpt så det var ju bara att beställa :). Champagnen heter Lenoble Premier Cru Blanc de Noirs 2006 och är en champagne som är tillverkat av endast den blå druvan Pinot Noir.

Det hela började 1915… Armand-Raphaël Graser var en vinhandlare. Han lämnade sitt hemland Alsace, i fiendens händer vid den tiden, och flyttade hela familjen till säkerhet i regionen Champagne. De bosatte sig i Damery, i en artonhundratalsbyggnad som fortfarande är företagets huvudkontor och började producera champagne som nu säljs under varumärket “AR Lenoble”. A.R. står för Armand-Raphaël. Armand-Raphaël dog och företaget ärvdes i generationer och genomgick kriser och förändringar och idag drivs det av Armands barnbarnsbarn Anne och Antoine. A.R Lenoble på 18 hektar är belägna i Chouilly, en terroir som klassificeras Grand Cru de la Côte des Blancs. Fast vid de principer som avkunnats av deras förfäder, fortsätter de att producera champagne i enlighet med metoder som andra har ofta glömt bort av lönsamhetsskäl. De vägrar att offra kvaliteten för kvantiteten. De begränsar volymen och ökar värdet på produkterna genom att följa recepten från deras förfäder.

Wow, vilken champagne, jag har haft på känn att jag gillar champagne eller vita viner överhuvudtaget på druvan Pinot Noir. Cavallottos Langhe Bianco var 100% pinot och likaså denna skumpa. Möjligen har det att göra med att vinet har liknelser med ett rött vin. Det är ganska rödfruktigt, stort och mustigt men samtidigt fräscht med fin mineralitet och framförallt ostvänligt som satan visar det sig. RIKTIGT bra på riktigt.

Ostarna för kvällen blev Brillat Savarin, Morbier, Abondance, engelsk cheddar, extralagrad Comté och Vacche Rosse-parmesan. En mogen Camembert på opastöriserad komjölk ramlade in men det kan jag direkt säga INTE passade. Med på testet är sambons brossa och mossa eftersom sambon firat födis nyss.

Några tycker att Brillat Savarin passar allra bäst, efterhand visar det sig att det mest berodde på ostens fantastiskt goda smak. Morbier fungerar inte alls och den relativt korta smaken på cheddarn dödar faktiskt vinet ganska direkt. Annat är det med Abondance som passar ganska bra… bäst detta test är ändå Comté –  och det är riktigt bra! Parmesan? Nä.

Comté? JA!

Nu finns det faktiskt möjlighet att jag kommer att välja detta till nyår. Både osten och vinet är ju fantastiska i sig och lika bra om inte bättre tillsammans.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

12 kommentarer
 • Lysande! Vi hänger på och väntar med spänd förväntan på vad som kommer i morgondagens avsnitt..Som en adventskalender för stora barn…

 • Morbier är en svår ost och Reblochon lika så. Den sistnämnda kan dock funka till en lättare Champagne, förslagsvis Blanc de Blancs.
  Vilka Chamoagner ligger i pipen?
  Du bör testa Hatté SC och Serge Mathieu. Två riktigt bra odlare.

 • TACK för detta initiativ! Och tack för att du påminde mig om den här skumpan! 🙂 Nu är det ju hög tid att börja tänka på nyår och den här ligger farligt till… 😉

 • Vilken jävla tur!!!!! Jag har en sån flaska hemma!

  Synd att du inte har pillat in en liten getost, det hade jag gillat. Sbrinz är härlig också, speciellt kanske till blanc de blancs kan har jag fått erfara. En rolig matchning som enligt sägen ska ha kommit till på en efterfest hos en av Sveriges större vinkännare är hushållsost (sub 😉 och champagne!
  En epoisses med tydlig kärna tycker jag är jättegott till roséskampanj.
  Återigen: härligt initiativ!

 • Och nu har jag ingen kvar… ska bli ändring på det!

  Jag vet, jag tänkte bege mig till Androuet för att ändra på den saken – passar på att köpa med mig en Palmer & Co Bdb – ska ju passa bra till lite getost.

  Absolut, hushållsost står på menyn, problemet är att få tag på en lite mer lagrad variant.

  Rosé + epoisses, ska testas 🙂

 • Så roligt at läsa och fina tips. Om man håller sig till de franska ostarna och det gör ju jag m undantag av Gruyère, så antar jag -amatören- att Gruyère och Comté lätt och ofta passar till champagne. Det var roligt att Brillat Svarin passade till denna, men inte förvånande. Reblochon, känns inte som en champagne-ost för min gom. Kul att du ska testa Époisse och det ska bli väldigt spännande att läsa vilken chèvre du väljer och varför!

  • Ja, eller hur.. fast så värst djuplodande är ju inte testerna – även fast jag vill 🙂 Fast snart kanske jag kan dra empiriska slutsatser…