21 februari, 2024

Gårdagens frukostmacka med Coppa och Grevé från Falbygdens ost

Det har blivit lite av tradition för mig att ha lite schysst surdegsbröd hemma över helgen (lova nu att äta upp det du köper!). Helgen blir liksom lite lättare att uthärda med en riktigt god frukost. Nu när våren börjar göra sig påmind, det inte är svart som i en säck längre, är det desto trevligare att njuta en bra frullemacka i morgonsolens sken – hmm är det inte en dammtuss där i hörnet, och fan va dammigt det var i vardagsrummet (aja ska inte klaga på morgonsolen)!

Handlade Coppa och osten på mitt gamla vanliga ställe, det har också blivit en torsdag-fredagstradition – finns mycket gott där i Saluhallen i Sickla. Hursomhaver, Coppa var det längesedan jag köpte likaså Culatello (Robertos) och en finare typ av vardagsost. Utbudet är inte så stort av sådan ost, den enda leverantören är Falbygdens Ost + Västerbottens Mejeri (franska & italienska ostar finns dock i överflöd). Västerbottenost kan bli lite mäktigt på frukostmackan så jag väljer efter viss tvekan grevéosten (lagrad 8-10 mån). På morgonen fixar jag en fet macka.. inte mycket grönt på denna gång. Tuggar och sväljer ned med någon billig äppeljuice medans jag spanar på ostens innehållsförteckning. Hmm, är inte ost en ganska naturlig produkt eller är jag alltför naiv? Vissa E-nummer kan jag förstå, andra är för mig helt obegripliga. Klicka på E-nummren nedan och läs kommentarerna. Intressant läsning indeed!

Ingredienser Falbygdens Grevé:
Pastöriserad komjölk, syrningskultur, salt, löpe, kalciumklorid, konserveringsmedel: E251,E202, E235 och propionsyrakultur

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer
 • Intressant, tyvärr blir det lite som ett gift att leta Eämnen i våra råvaror, de finns precis överallt. Frågan är om de är till för vår skulle eller för tillverkarnas förtjänst…

 • Håller med, ska nog inte börja leta men kanske var lite försiktig framöver. Blir ingen Grevé på ett tag men måste nysta lite runt våra andra vardagsostar.

  Det är nog lite båda och, inte så bra med ost som möglar efter 3 dagar i kylskåp, men hur gjorde de förr – tvivlar på tillsatser.

 • Med tanke på hur länge många ostar håller utan sådana tillsatser så. Konserveringmedel väljer jag oftast bort.

  Vardagsost är svårt ja. Frankrike har fina med de som hittar hit är vällagrade, extra och allt sånt och det blir för tungt.

  I Italien finns en “lyxig” vardagsost som går varm när jag är där, Fontina. Aldrig hittat en schyst variat av här hemma. Den är lite som en fin Gouda.

  Nu i Lyon senast köpte jag den sicilianska osten med saffran och svartpeppar, pecorino är den gjord på. Saknat!

  • Ska bli mer noggrann i mitt urval… ser att alla Falbygdens ‘svenska’ vardagsostar innehåller dessa E-ämnen. Intressant att läsa kommentarerna (på Äkta Vara) om överkänslighet och allergier i samband dessa ämnen. Besökte Söder Cheesen för ett tag sedan och där sa mannen bakom disken, ja det är ju inte som förr inte, då kunde vi känna skillnad på de olika ostarna – i Motala gjordes en grym Grevé, osv osv osv… nu smakar allt lika och personligheten och hantverket är borta. Är det detta som kallas utveckling vill jag inte vara med längre!!

   Pecorino med svartpeppar finns på Mi Piace i Sickla, även en Grand Sardo som är GRYM!