16 april, 2024

Charolais från Bourgogne

Nehe, nu är det dags för lite getost. Första inlägget! Förstår inte varför jag dröjt över ett halvår att få ändan ur får- och komjölkstunnan, jag gillar ju getost. Men nu är det så dags, och igår besökte jag äntligen Androuets ostbutik vid Dramaten. Här hittas fantastiska getostar – och andra förstås. Sortimentet är franskt, letar du efter italienska eller spanska ostar får du bege dig elsewhere. Igår var jag på jakt efter ostar från Bourgogne, en rödvinsflaska från området ifråga pockar på uppmärksamhet hemma i skåpet. Självklart inhandlades en Epoisses (kittost) och en Beaufort (hårdost/pressad ost) och getosten Charolais då.

Charolais har fått sitt namn från staden Charolles. I Androuets lilla ostbok benämns osten som “Getostens Rolls Royce”. Den anses vara den mest smakrika och utsökta av alla getostar. Mm, det lovar gott 🙂

Osten tillverkas i ett begränsat antal och just denna ost har lagrats många veckor i ostbutikens ostkyl. Den har utvecklat ett fint blågrått mögel på undersidan. Charolais ska ätas väl lagrad, den är då torr och hård och den syrliga smaken kommer till sin rätt.

Vin till

Här fungerar en röd Bourgogne (Pinot Noir) fint, men ett vitt vin från Sancerre eller Pouilly-Fumé, alla på druvan Sauvignon Blanc, är nog det bästa valet.

Androuet Den franska ostbutiken
Nybrogatan 6
Öppettider:
Måndag – Fredag 10:30 – 18:00
Lördag 10:30 – 16:00

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

13 kommentarer
  • Helt klart gott… Epoisses’n var fantastiskt krämig och pikant. Beauforten var fint fruktig och Charolais riktigt god, syrlig med en fin doft.

    Ja, det är dags! Om det inte är för långt att åka kan jag rekomendera den franska ostbuffen i Huddinge den 25:e april!

  • Tyvärr är Huddinge lite väl långt, men inom rimlig framtid har jag ärende i södra sverige och kanske kan passa på att besöka någon av deras fantastiska ostbutiker. Både Helsingborg, Lund och Halmstad har riktigt bra butiker.

  • Jag har varit på en av de små gårdarna som gör Charolias.. Ett riktigt hantverk. Om du kommer över den färska varianten, som knappt har stelnat, så får du smaka nått spännande! Mums!

  • Jaha, vad kul, det vore intressant att se hur det går till 🙂

    Verkar som om tjejerna på Androuet alltid lägger dem på lager. Får jag välja föredrar jag en liten krämigare getost än en hård och torr variant.