30 september, 2023

Brie de Meaux – kungen av vitmögelostar

Brie – en av de mest kända vitmögelostarna. Brie-osten har fått sitt namn från provinsen Brie öster om Paris och ostarna har självklart sin AOC-status (1980). För att göra saker och ting lite svårare finns det självklart en hel hoper olika Brie-ostar. Men det är ju inte dom det ska handla om! Näh, det är kingen av Brie såklart, från distriktet Meaux, nämligen Brie de Meaux.

Brie de Meaux är den ursprungliga brie-osten och även den finaste. Den finaste? Ja, enligt Wienkongressen 1814-1815 röstades det, konstigt nog, vilken ost som var bäst/godast/finast. Wienkongressen var annars en konferens mellan ambassadörer från Europas stormakter som inleddes 1814 och var ett försök att bringa ordning mellan Europas stater efter Napoleonkrigen. Den hölls mellan 1 september 1814 och 9 juni 1815. Under kongressen, kanske i pauserna av all ostätning, fastslogs även följande mindre viktiga beslut (se nedan).

En Brie de Meaux tillverkas alltid av opastöriserad komjölk och formas till tårtor om cirka 2.5 kilo. Osten mognar inifrån och ut och har en vit rostbrun yta. Precis som många andra ostar av opastöriserad mjölk är mognadstiden väldigt kort och är därför väldigt svårskötta. Här ska biträdet bistå med kunskap genom att känna på ostarna. Vare sig osten ska avnjutas direkt eller om ett par dagar ska du få en ost som är nära eller väldigt nära sin absoluta mognadstid.

Osten doftar mycket och länge. Stall och champinjoner finns där men även fina aromer av tryffel, grädde och en dos god konjak av märket Remi Martin 1983.

Vin till

En Brie de Meaux kommer till sin rätt med ett vin rött vin från Bordeaux. Mötet mellan ostens mjuka, gräddigt nötiga ton och vinets fina syra bildar en härlig smakupplevelse där både ost och vin blommar ut. Ett elegant cabernetvin fungerar också bra.

Wienkongressen 1814-1815

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

9 kommentarer
  • När jag jobbade i Paris hade jag planer på att göra en utflykt med bara matstopp. Ett av stoppen skulle just vara i Meaux för att kolla hur man gjorde ost. Tyvärr blev min resa just bara en pappersprodukt.

    God fortsättning och keep up the good work du oxå. =)

  • Kinna: Det är väl inte försent ännu 😉

    Fröken Dill: Tack, tack detsamma. Precis, vem behöver snacks eller godis när det finns ost 🙂

  • Jag ääälllskar Brie men hade ingen aning om den här kungliga sorten!Tror du det är något för mig som t.om gillar euroshoppers brie bara den är mogen? (men säg det inte till nån)

  • Den jag fick tag i smakar H E M S K T! Synnerligen besviken. Den smakar ungeför som när du haft brunkål i kylen som annan mat tagit smak av – blä! Ost som tagit smaka av brunkål 🙁 Inte min tidigare erfarenhet av Brieostar…

  • Hej… nu har det väl allt blivit lite fel? En Brie de meaux mognar väl inte innefrån o ut? Utan utefrån o in, eller hur?