Ahh, hur många goda ostar finns det inte? Här en halvindustritillverkad fårost från Aquitaine i pyrenéerna. Brebis betyder får på franska. Brebis tillverkas på både pastöriserad och opastöriserad fårmjölk, men det är vanligare att våra ostbutiker tar hem den opastöriserade.
Det här exemplaret är levererat av Herve Mons från MonS Fromagerie i Roanne, Frankrike. Herve är en så kallad ostnisse, nejdå, mognadslagrare kallas det på svenska. Affineur heter yrket på franska.
Brebis smakar som allra bäst på höstmjölken, den har då en extra blommig smak. Vanligtvis lagras Brebis i 3-6 månader men denna variant från Herve har legat i en gammal möglig källare i hela 10 månader. Osten har en mörkbrun, hårt ansatt yta. Brebis smakar lite sött, nästan karamellig. Även en stor portion nötighet med en liten gräsighet. Svart körsbärsmarmelad och Brebis är en klassisk kombo. Ett fylligt rött vin passar bra eller varför inte ett sött vitt från Jurançon.
På lördag ska jag köpa några av dina rek. Tomme de Savoj, camemebert och någon pecorino 🙂 🙂 Hoppas de smakar bra annars kommer jag sluta läsa din blog 😉
You won’t be dissapointed! 🙂
En god Brebis är svår att sluta skära bitar av, definitivt en stor favorit även här och med en Jurançon till så är man mycket lycklig. Måste handla en flaska i veckan då vårt lager tog slut i helgen.
Ack ja, visst är det! Ska ned till glasbanken idag och handla några flaskor till lagret. Det kanske blir en Jurançon.