8 september, 2024

Brebis från pyrenéerna

Ahh, hur många goda ostar finns det inte? Här en halvindustritillverkad fårost från Aquitaine i pyrenéerna. Brebis betyder får på franska. Brebis tillverkas på både pastöriserad och opastöriserad fårmjölk, men det är vanligare att våra ostbutiker tar hem den opastöriserade.

Det här exemplaret är levererat av Herve Mons från MonS Fromagerie i Roanne, Frankrike. Herve är en så kallad ostnisse, nejdå, mognadslagrare kallas det på svenska. Affineur heter yrket på franska.

Brebis smakar som allra bäst på höstmjölken, den har då en extra blommig smak. Vanligtvis lagras Brebis i 3-6 månader men denna variant från Herve har legat i en gammal möglig källare i hela 10 månader. Osten har en mörkbrun, hårt ansatt yta. Brebis smakar lite sött, nästan karamellig. Även en stor portion nötighet med en liten gräsighet. Svart körsbärsmarmelad och Brebis är en klassisk kombo. Ett fylligt rött vin passar bra eller varför inte ett sött vitt från Jurançon.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer