16 april, 2024

Androuet på Mitt Kök – vad var det som hände?

Jag besökte för en gångs skull en matmässa, i detta fall Mitt Kök på Stockholmsmässan under torsdagen (8 nov). Visst fanns många bra producenter/tillverkare/gårdar representerade och så klart en hel uppsjö vinimportörer. Mången svensk ost fanns representerad, främst av Eldrimner som ju har ett antal prestigefyllda ostkategorier i tävlingen SM i Mathantverk, vilka presenterades i deras monter. Straxt bredvid hittade jag Herrö Getmejeri (Kika på NKNL.se och Birgitta Höglund’s recept) och Ovikens Ost som jag hört talas om. Jag blir ju som ett barn på julafton och vill ställa massa frågor om ditten och datten. Vad gäller Oviken så har de säkert jättegoda ostar men när jag blev så konstigt bemött och fick tjata till mig ett smakprov, ett smakprov som knappt rymdes på en knappnål så gick jag bara därifrån. Nädu, kvinna i montern, du får jobba på din försäljarteknik för du får fan IG av mig.

Annat var det med Androuet, full fart bakom ostdiskarna, glada miner (precis som butikerna) och oerhört kunniga. I Androuets monter såldes bland annat en ostprovningsbricka som kunde avnjutas tillsammans med de drycker som kunde provsmakas i de olika vinmontrarna. Bland annat en perfekt mogen Camembert som är helt fantastisk till en torr cider från Normandie. Jag påminner mig om att köpa kombinationen framöver, det var ett bra tag sedan…

På söndagen kunde jag läsa på Andouets Facebook om att de INTE kommer att befinna sig på mässan under den sista av mässdagar eftersom ett rabalder uppstått kring deras försäljning. Tydligen hade restaurangverksamheten gått till hårt angrepp mot Androuet får jag veta när jag veckan efter ringer till butiken på Nybrogatan veckan efter (i ett helt annat ostärende). Vincent, ägare av Androuet i Sverige, förklarar han blivit bryskt tillrättavisad av Mitt Kök-mässan med dess restaurangverksamhet som ivrig påhejare. Mässan gav ett ultimatum. Vincent gav ett svar. Resultat: Androuet fanns inte på mässan på söndagen och kommer aldrig mer att ställa ut på Mitt Kök-mässan/Stockholmsmässan igen.

Tydligen fanns det regler gällande försäljning av smakprover – 20 kr skulle det max få kosta. Andra montrar sålde matvaror för glatta livet – Zetas monter var cirka 20 meter lång och utformad som en italiensk delibutik… mässpriser hit och mässpriset dit. Jo, det är ju tydligen skillnad på mat och mat. Androuets ostbricka var dock meningen att förtära på plats och det var väl där skon skavde.

Frågan är var en matmässa är på väg om utställarna inte får presentera sina produkter på ett vettigt vis. Jag tror inte den är värd namnet nästa år. I alla fall inte när det kommer till högkvalitativ fransk ost.

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

8 kommentarer