15 juni, 2024

Ami du Chambertin – en passning till Chez Sofia

Hallå Sofia, jag kan inte kommentera på din blogg. Jag känner mig utanför! 😉

Chambertins vän – l’ Ami Du Chambertin skapades på 1950-talet av Raymond Gaugry. Detta är orginalet och hittas som så många andra franska ostar av hög klass i ostbutiken Androuet på Nybrogatan i el Stocolmo. Epoisses är den lite större släktingen och de kommer från regionen Bourgogne. Doften, eller ska jag säga lukten, är rejäl och inte alls skonsam mot kylskåpet (och annat inom någon meters radie). När en opastöriserad Camembert gör den sällskap i påsen räcker inte Fort Knox för att hålla aromerna ute. Pjuuh. Men det är ändå rätt häftigt. Tåbira, gammal öl, stall, halm – I like it. Helst ska den nästan rinna iväg. Skedätning är ett måste. Chez Sofia har också haft ett kittostrace. Det enda vin som jag tycker passar till är en Pinot Noir – helst från Bourgogne. Den rinniga, lite stickiga smaken skapar ett gudomligt möte med det kryddiga vinet.

Efter en googlesökning om vilka ämnen det är i ost som doftar rankas följande länkar högst. Läsning på egen risk.

Det luktar ost om tånageln | Jag ska plantera en ost i lägenheten

Uttrycket ‘Det finns folk till allt’ kan alltid appliceras.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

7 kommentarer
  • Jag kan inte heller kommentera hos Sofia längre :(.
    VIlken grym beskrivning, Fredrik! Jag drabbas genast av en längtan att köpa och äta…kanske man borde ha ett separat, litet kylskåp för sådana här lite mer aromatiska produkter ;)?

  • Hmm jag måste verkligen flytta bloggen snart. Bloggsida börjar gå mig på nerverna. Trist att ingen verkar kunna kommentera mina inlägg längre. Grrr.

    Verkar vara en lysande ost hursomhelt. Jag ska endera dagen/veckan/månaden ta mig till Androuet och shoppa…eller åtminstone sniffa lite….

    En ostkyl låter som en skön dröm.