Ost och Champagne
Vilken skumpa passar till vilken ost. Hela listan på testad ost och champagne presenteras allteftersom.
Jacquesson Cuvée N° 735 passar till Parmigiano Reggiano Vacche Rosse samt Abondance →
Louis Roederer Brut Premier passar till Brillat Savarin (mogen) samt till Morbier →
A.R Lenoble Premier Cru Blanc de Noirs 2006 är helt sagolikt gott till en extralagrad Comté. Punkt. →
Jacquesson Cuvée N° 735 passar bra till Abondance och Bianca Modenese-parmesan →
Möet Chandon Brut Imperial passar till hårdostar från Frankrike/Schweiz.
Palmer & Co Brut Blanc de Blanc 2006 passar till en krämig getost
En mogen rosé champagne passar till en mogen smakrik fransk/schweizisk hårdost
OBS viktigt: Alla ostar har provats rumstempererade och champagnerna ej direkt från kyl eller nyöppnade. INGEN ost har passat till iskall eller nypoppad skumpa.
Cheddar (samt till cheddarbollar)
Brie (Brie de Melun och Brie de Meaux)
Comté (Hårdost från franska alpområdet nära Schweiz)
Abondance (Mjukare hårdost från Savoien)
Morbier (från Jura)
Brillat Savarin (Normandie)
Vully (en Pinot Noir-tvättad ost från Schweiz)
Vacche Rosse-parmesan (Från italienska Emilia Romagna)
Hushållsost (svensk klassiker)
Langres (kittost från Champagne-distriktet)
Champagne som champagne?
Nu är jag ingen expert på champagne… jag vet knappt om det skrivs med liten eller stor bokstav, vad jag däremot vet det är att champagne är en dryck som antar många skepnader i doft och smak. Det pratas om degorgering, dosage, årgångar, blanc de blances, blanc de noirs. Japp, det är en veritabel djungel där ute. Och till råga på det är det nästan ett måste att hålla reda på champagnehusens smakprofil innan du står där på Systembolaget dagen innan nyårsafton med ett paket av dina favoritostar. Systembolagets smakklockar tillsammans med dess smak- och doftnoteringar hjälper en bit på vägen. Är vinet kraftfullt eller elegant, smörigt och brödigt med en touch av nougat.. eller kanske friskt och krispigt med citronzesttoner. Hoppas det är möjligt att bringa lite klarhet i vad som passar till. Håll utkik för det kommer fler tips!
Bra att veta om ost och champagne tillsammans
[tabgroup] [tab title=”Till getost”]Getostar kräver ett vin som kan matcha dess syrlighet. Här fungerar en skumpa av typen Blanc de Blances (endast på druvan chardonnay). Även champagner med syrlig smakprofil passar bra.
[/tab] [tab title=”Till hårdost”]Beaufort, Comté, Abondance och liknande ostar gillar champagne och tvärtom men tyvärr gillar ingen av dem kyla. Låt därför ostarna vara nära rumstemperatur och champagnen kan med fördel stå framme en halvtimme innan förtäring – gärna öppnad också.
[/tab]
[tab title=”Till krämiga ostar”]
Chaource, Brillat Savarin är champagneostar och passar såklart klockrent. Mjuka, nästan krämiga vitmögelostar såsom en mogen Brie de Meaux eller Brie de Melun trivs väldigt bra tillsammans med en mogen champagne. Även fruktiga lätta fungerar också.
[/tab] [tab title=”Söthetsgrad i champagne”]Champagne kan variera från att vara riktigt söta viner till helt torra. Sockerhalten skall anges på flaskan och de olika varianterna är:
Doux – sötast, mer än 50 g socker per liter
Demi-Sec – halvtorrt, 33-50 g per liter
Sec – torrt, 17-35 g per liter
Extra dry – ännu lite torrare, 12-20 g per liter
Brut – nästan helt torrt, mindre än 12 g per liter
Extra brut – helt torrt, 0-6 g per liter
Ultra brut – 0-3 g per liter (alternativa benämningar inkluderar “brut 0”, “brut intégral” “non dosage” (då inget socker alls tillsätts) och “brut 100 %”)
Till en vällagrad hårdost passar en sötare champagne väldigt bra. Kom ihåg att osten ska vara nästan rumstemperarad och skumpan inte iskall 🙂
[/tab]
[/tabgroup]
[/column]
[column size=’1/4′ position=’last’]
Andre Clouet Brut Millesime 2007 (349 kr) → Jacquesson Cuvée N° 735 Brut (359 kr) → Lenoble Cuvée Intense (329 kr) → Louis Roederer Brut Premier (349 kr) → Gosset Grande Réserve (399 kr) →
Bresaolarullar med mascarpone och chevré
Friterade ricottabollar
Krispiga tunnbröd med getostkräm
Nötiga cheddarbollar
Parmesanchips
Mördegssnurror med västerbotten
.. snart med fungerande länkar till varje recept 🙂
[/column] [blog-posts categories=”136″ count=”4″]