1 december, 2023

Öl och ost från Chimay

Har du tröttnat på ost och vin efter all julost, vin och portvin? Då heter lösningen öl och ost. Det är precis lika gott men kanske inte så vanligt. Men det finns några klassiska kombinationer.

Ölen

Dagens öl heter Chimay blå (nr 1651) och har en alkoholstyrka på 9%. Det första som slog mig var att den säkert skulle smaka precis som på den klassiska skolresan 1989 då vi drack alldeles för många Elefantöl. Och elefantölen, den är ju faktiskt svagare! Men Chimay Blå smakar faktiskt inte alls starkt, det är en lömsk jäkel. Och  mycket välsmakande.

Belgisk klosteröl och trappisteröl är välkända öltyper. Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Sint Sixtus och Schaapskooi är dock de enda klostren vars öl får kallas trappisteröl. Trappisteröl har tillverkats sedan urminnes tider i klostren av munkar från en reformerad gren av Cisterciensorden (Trappisterorden). Tillsammans tillverkas det cirka 20 olika ölsorter på de sex klostren. Tyvärr tillverkas det inte så mycket öl i själva klostren nuförtiden men produktionen sker ofta i klostrets direkta närhet och i nära samförstånd med munkorden ifråga.

*
Alla trappisteröl är överjästa, de är relativt starka, alla flasklagras.
Smaken är fruktig och aromatisk. Läs mer om trappisteröl här »

Chimay Grand Cru

Osten för dagen heter Chimay Grand Cru och har precis som ölen producerats av munkarna själva utav komjölk från kossorna som betar på den mycket bördiga Chimayslätten. Här i Chimay finns mycket gräs, skogar och åar vilket ger en smakrik komjölk. Sedan 1876 har munkarna gjort ost och lagrat dem i den kalla klosterkällaren. Chimay Grand Cru är en halvhård pressad ost som lagras i sex veckor och får då en smak som känns väldigt len och mjölkigt frisk med en antydan om fylligt vitt vin. Jag anser att Gran Cru’n har en komplexare smak än de små runda Chimay Grand Classique.

Tillsammans

Tillsammans skapar ölet och osten en alldeles särdeles god smak i munnen. Skär mindre bitar av kavring eller varför inte Pågens Lingongrova till osten och du får en sammansättning som kan värma det allra sämsta humör 😉 Prova gärna någon annan Trappisteröl, det är antagligen lika gott. Det finns även andra belgiska ostar som bör nämnas i sammanhanget men det tar vi en annan gång.

Härifrån kommer ölet och osten

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

17 kommentarer
 • Låter verkligen gott, och kul med ett alternativ till “ost och vin”!
  När jag var yngre och fagrare och frekventerade utskänkningsställen, brukade jag ofta beställa en blå Chimay eller två. Det känns väldigt längesedan…men det är en makalöst god öl!

 • Haha, yngre och fagrare. Du är väl fortfarande purung 🙂
  Jag håller med. Weeli good öl! Jag ska minsann ta gå och köpa en av varenda Trappister de har på bolaget för en liten provning.

 • Jag kände inte till osten. Det är lärorikt att läsa bloggar. Min favorit bland Chimayerna annars den vita som innehåller väldigt mycket mer humlen och är betydligt beskare. Till ost är den blå bättre. Kan också passa på att tipsa om en amerikansk “trappist” Brother Thelonious som finns på de flesta systembolag. Släng in den som en dark horse om du ska testa riktiga trappister

 • Ja, det finns ju ett par Chimayostar därute. Men Grand Cru’n gillar jag skarpt tillsammans med ett bra klosteröl. Men jag ska köpa ett gäng trappister och tar med bastarden Brother Thelonius 😉

 • Bryssel återigen om två veckor. Då ska jag försöka ge mig ut och finna någon kittost från klostren och dito öl! Tack för inspiration!

 • Hej, hittade precis den här bloggen tack vare inlägget om brebis från Aquitaine!

  Min egen blogg heter http://www.aquitaine.se och handlar om hela regionen Aquitaine, inte bara ostarna. Men det är ju omöjligt att skriva om Frankrike utan att prata om ostar, så det kommer! Det finns massor av brebis från Pyrénéerna här, otroligt goda! Eftersom jag bor här köper vi ofta ostar på marknad, direkt från bönderna…

  Lägger in din blogg som favorit så länge!

  hälsar Eva i Aquitaine

 • Eva i Aquitaine: Vad kul, då kanske du kan tipsa om lite godsaker 🙂 Precis, det är ju ostlandet numéro un.

  Är lite avis på att du kan köpa ost på “torget”…

  Mimmi: Tack, vad kul! Och du är ju en matbloggfavvo hos mig 🙂

 • Jag tycker att det många gånger är lättare att hitta öl som passar till ost än vin. Prova t.ex.

  chevre och gueze (syrlig spontanjäst belgisk öl, t.ex. Cantillon gueze)
  brie och wit (belgisk veteöl, t.ex. Hoegaarden)
  västerbotten och bock/dubbelbock/eisbock (Kulmbacher Eisbock finns på systemet)

  eller den helt fantastiska kombinationen av en riktigt vällagrad Stilton med Barley Wine (t.ex. Thomas Hardy, eller någon av flera utmärkta svenska varianter).

  För att inte tala om chokladdesserter där porter och stout är flera magnituder bättre än alla vinkombinationer jag provat.

 • Öl och ost låter spännande! Jag svår-gillar belgiska öler (utom de där otäcka söta som smakar körsbär). Förresten, har du testat ostaffären i Strägnäs? För några år sedan var den otroligt bra. Nu undrar jag om den är det fortfarande? Förr kunde man bl a köpa den godaste Morbier man någonsin smakat där.

  Hälsar fröken Dill

 • Fredrik: Spännande! Du har inte lust att gästblogga lite? Skicka några bilder och text så lägger jag upp 🙂

  Stilton och Barley Wine låter också väldigt intressant att prova..

  Fröken Dill: Ja, Kirschölen är ju sådär alltså 🙁 Hmm.. jag tror inte ens jag vart i Strängnäs. Konstigt, det är ju en riktig metropol 😉

 • Har en utmärkelse till dig på min blogg fast jag ser att du redan fått en.
  Mycket kvar och lära jag som varken får i mig öl eller vin men OST GILLAR JAG!Kanske ska testa mycket ost och liiiite vin
  Ha dé/Karin

 • Härligt, är också inne på öl och ost. Har hittat en bra ölbutik som är specialiserad på belgisk öl och skall nu också försöka hitta de passande belgiska ostarna.
  Tack för sparken i baken, nu är pausen slut.

 • Välkommen tillbaka! Ja, öl och är trevligt. Nu har jag även hamnat närmre(i jobbet) Sveriges trevligaste microbryggeri; Nynäshamns Ångbryggeri. Så nu ska det drickas öl och ätas ost 🙂