15 juni, 2024
Foto: Nina Broberg

Ost med tillbehör till nyår

Tredje och sista inlägget (publ. imorgon) om ost på IKEAS Livet Hemma-blogg handlar såklart om lite god dito till nyår. Efter år av flitigt hårdostsmaskande har Comté blivit en favorit, det finns ett antal andra hårdostar som också är riktigt fina men Comtén med grön märkning (Comté Extra) is the shit. Så värst småskalig är den inte är hyggligt lätt att finna i vårt avlånga land. Liknande hårdost värd att smaka är Beaufort, tyvärr lite svårare att få tag på.

Nyårstipset är att ‘stava’ en bit Comté och sedan ringla lite tryffelhonung över. Perfekt att välkomna gästerna med. Champagne rekommenderas fast det går lika bra med ett bättre mousserande. Nyårslöftet för 2011 blir att INTE skriva en rad till om tryffelhonung. Jag lovar.

Alla artiklar om ost på IKEAS Livet Hemma-blogg

GOTT NYTT ÅR!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

9 kommentarer
 • Så – nu har jag köpt Comté Extra! Ska bli supersmarrigt! Till det en stor tårtbit Stilton. Henriot -96 att skölja ner med! Fast kanske inte till Stiltonen kanske…? 🙂

 • Ska gå till vår lilla ostbutik o införskaffa lite comté. smaskens. Måste nu även testa tryffelhonungen…
  God fortsättning på dig 🙂

 • Inte den blekaste! Men lite inne på gravlaxtartar med röd paprikacreme (d v s hackad gravlax, hackad rödlök, hackad dill smaksatt med senap, och röd paprika kokad i lite vatten och smör och därefter mixad och uppkokad med kräm fräsh). Efter det jordärtskocksoppa (skockor, vatten, grädde, salt; koka och mixa). Sedan en hink skagenröra 😉 Sedan en bit smörstekt lax med trattiasar, limesås och mos. Sedan… (efter osten) vaniljparfait? Chokladmousse? Marängswisch? Seriöst: gravlaxtartaren ligger bra till!

  Detsamma, gott nytt! 🙂

 • Ingen risk att gå hungrig från den uppbullningen 😉
  Här hemma tar vi den lätta vägen – finitalienaren på söder får stå för middagen.

 • För det första: ostbutiken i Hötorgshallen (den där som är halvschweizisk) har en gudomlig extralagrad comté som de lagrat själva. Om det finns något kvar av den så rekommenderas den varmt. För det andra: om du någon gång får tag på vin från Jura, dvs från samma ställe som comtéosten, så prova den kombinationen. Helt underbart.