1 december, 2023

Besök i Montalcino – CastelGiocondo [del 3]

Andra dagen av fyra och det var inte svårt att halv åtta hoppa upp ur den sköna dubbelsängen och släntra ned till frukostbuffén och vidare transport till Montalcino i södra Toscana. Det skulle ta cirka 2 timmar att ta sig de 11 milen från Florens. Det är nonsens att kalla den Toscanska autostradan som Ferrari- eller Lamborghinivänlig. Faktum är att det är svårt att ens kalla autostradan bussvänlig. Jobba på bussen? Nej. Sova på bussen? Nej. Däremot är vinvägarna fina i Toscana men det hjälpte ju inte oss nu. Tänk att det helt plötsligt rasslar till i bussen som hela bakvagnen helt sonika lossnat och är på väg tillbaka nedför backen. Nä, varför sakta ned för att köra över ett hål i vägen som i Sverige skulle innebära ett större vägarbete i en veckas tid. Näråsatteh, bella Italia!

vinse-montalcino

Här i södra Toscana produceras en av Italiens mest prestigefulla vin; Brunello di Montalcino vilken innehar DOCG-klass – den högsta kvalitetsklassen bland italienska viner och ska innehålla 100% Sangiovese (en klon av druvan heter Brunello). Brunello-viner är kända för sin kraftfulla elegans och långa lagringsförmåga. Vissa säger att en Brunello inte ska avnjutas förrän den nåt en modest ålder av 15 år. Fast vem orkar vänta så länge? I vilket fall som helst är CastelGiocondos hett villebråd för brunelloälskare världen över.

tank-sample

Montalcino ät en liten by belägen 500 meter över havet och de kringliggande kullarna pryds av nyss sprungna bladknopparna på vingrankorna. Chefsönologen på CastelGiocondo; Ermanno Morlachetti berättar att den varma vintern gjort att grönskan är cirka 25 dagar före normalt. CastelGiocondo förvärvades av Frescobaldi 1989 och anses vara en av Montalcinos toppegendomar. 2012 omvandlades vingårdarna till ekologiskt bruk och från årgång 2015 får Brunellon från CastelGiocondo kallas eko/bio. Ermanno förklarar att det inte endast är på odlingsnivå som miljöarbetet bedrivs, de väger också in koldioxidutsläpp från jordbruksmaskiner etcetera.

soil-montalcino

CastelGiocondo byggdes på 1100-talet som en utpost för att skydda transportvägen från hamnen i Talamone till Siena. Egendomen har sedan 1800-talet producerat brunellovin som en av de första i regionen. Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva är flaggskeppen där Riservan; Ripe al Convento endast tillverkas under särskilt gynnsamma årgångar. Nuförtiden produceras inte bara Brunello här utan även Campo Ai Sassi Rosso di Montalcino – ett vin från yngre vinstockar. Även välkända Lamaione kommer härifrån och tillverkas av 100% Merlot från en vingård.

CastelGiocondo Brunello di Montalcino 1997 var på Wine Spectators topp 100-lista som nr 8. Svenske bloggkollegan Barolista gav den 95p för något år sedan – som för övrigt har testat några mer eller mindre mogna brunellos. Madre mia!

CastelGiocondo finns tyvärr ej på Systembolaget – jag har dock beställt från lacave-store.com. Bara för att jag blev hooked. Jag köpte även med mig 2005:an samt 2009:an från vingården.

crates-montalcino ermanno-morlacchetto


Del 1
Del 2
Del 3

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer