Efter incheckning och det mycket korta men välbehövliga besöket på hotellsängen är det så dags att kl 17 möta upp gänget som ska ackompanjera mina tre dagar i Florens och Toscana. Nere i hotellobbyn möter jag först upp Luisa, PR-ansvarig på Frescobaldi, en mycket generös och härligt underfundig personlighet. Med på resan är även Phillip (Rusell Crowe-look alike) som arbetar med att förse västindien med vin, öl, sprit, Deborah Parker Wong som skriver för Tasting Panel (tastingpanelmag.com), Cathy Huyghe – vinkolumnist för Forbes och Food52. Iljya som skriver för Moskvas enda vinpublikation Simple Wine News, Sherry M Adams som är sales manager för gradywinemarketing i Canada och Andy som är Mövenpicks guy i Schweiz. Jo, glassfabrikanten Mövenpick är en stor vinimportör också. En skara människor med helt olika vardagar i vinbranschen.
Första stoppet är Castiglione, Marchese di Frescobaldis ägor sedan 1100-talet sydväst om centrala Florens, cirka 45 minuters bilresa. Toskanas kvällssol frälser och med ens är resdammet som bortblåst. Den lilla bussen svänger av vid området Val di Pesa och manar några utpumpade hästkrafter uppåt grusbackarna. Cypresser pryder utsikten och vissa lövträd lyser ljusgrönt – våren är snart i full blom. Vi stannar till vid ett större hus och vi möts av den unga agronomen Gianni och vinmakaren, vi kan kalla honom Pietro eftersom jag inte kommer ihåg vad han heter 😉 Jag är förvånad över hur unga de är. Gianni hoppar in shotgun i bussen och berättar med inlevelse om hans jobb, utmaningar och mål. Att odla biodynamiskt är självklart berättar han. Omställningen från konventionell vinframställning till ‘naturling’ tar 3 år – jorden behöver tid, rankorna behöver tid. Allt behöver tid. Men det är värt det säger Gianni. 550 hektar odlingsmark finns här, cirka 300 är dedikerad till vin och resten utgörs av olivträd, grödor och grönsaker. Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sagrantino och Sangiovese odlas här och den starkast lysande stjärnan är det Merlot-baserade vinet Giramonte. Cirka 80% Merlot och resten Sangiovese, andelen varierar mellan årgångarna men det går inte att ta miste på den Italienklingande Merlot-känslan i detta vin. Tenuta Frescobaldi di Castiglioni är ett vin framställd till stor del av Cabernet Sauvignon och resten Merlot, Cab Franc och Sangiovese. Vi fick besöka vinkällaren och testa fatprover av Giramonte. Väldigt primärt och jag är alldeles för oinsatt för att beskriva vinerna när de inte är färdiga för konsumtion. Deborah däremot var som ett levande uppslagsverk av beskrivningar för de olika fatproverna. Lärorikt att lyssna, minst sagt.
Även Chianti och Rosé produceras här på Castiglione. Rosén Salta Grilli uppvisade en fin mineralitet och passade väldigt bra till det småplock vi blev serverade innan det var dags för Toscansk middag. Hungern (min egen) började ta ut sin rätt och vi blev alla sittande framför brasan i ett av rummen. Stefano Benini är ansvarig för Castiglione-ägorna och anslöt i samband med fatproverna. Han berättar vidare om vinerna och traditionerna. Här finns modern vinframställning men alltid sann mot terroiren, här producerar vi Supertoscanare med franska druvor men på ett vis klassiskt för vårt område – precis som de allra mest kända från Maremma-, Bolgheri- och Chianti-området. Vi använder franska mediumrostade fat och i sin ungdom finns fatkaraktären kvar men med åren utvecklas och integreras detta i vinet som då istället tar sin form av torkad piptobak, tjärat båtdäck. thé och mörk choklad och kompletterar druvorna på ett unikt vis. Det visar sig vara väldigt sant då vi till maten blev serverade en hemlig årgång av Giramonte. Årgången 2002 släpptes aldrig på marknaden eftersom den ansågs vara en dålig årgång, istället fick familjemedlemmarna dela på de producerade flaskorna och det visar sig att vinet är fantastiskt bra. 14 år på nacken men fortfarande mycket att ge. Av Giramonte produceras årligen endast 9 000 flaskor.
Jag fick även testa Tenuta Frescobaldi di Castiglioni 2010 och 2011. Vinet jäser och macererar 10 dagar i rostfritt stål, vidare lagring sker i använda barriques i 12 månader. Tenuta Frescobaldi di Castiglioni uppvisar en mörkfruktig sida med sidotoner av espresso, kanel och kryddlåda. Vinet var en perfekt matchning till tunna skivor kalv med ypperligt god sky, potatis och broccoli.
Vi vänder hemåt, mätta och nöjda. Den där Giramonten alltså….
Tenuta Frescobaldi di Castiglioni (nr 72834) finns på Systembolagets beställningssortimentet.
[…] Del 1 Del 2 Del […]