Jag spurtar vidare på det lättlagade med massor av smak. Flanksteken är en favorit hemma på middagsbordet – särskilt nu när det går att grilla (en aning varmare får det gärna bli). Flanken har en fantastisk trevlig köttsmak och blir som bäst på grillgallret med lite salt och peppar men det går ju lika bra att steka i stekpannan. Köttet har skivats, bankats (lite för jämnhetens skull), kryddats för att sedan landa på den varma grillen i cirka 2 minuter på varje sida. Jag gillar mitt kött rött så det är en avvägning hur länge det ska ligga på och svettas. För just denna maträtt anser jag att köttet bör vara rött och saftigt – det gifter sig bra med tillbehören på något sätt.
Ricetta per du genti.
400 gr flankstek
Ruccola
Parmesan
Crema di balsamico
Salt, flingsalt och peppar.
Olivolja
2-4 skivor toastbröd (kan uteslutas)
Banka, krydda och stek/grilla köttet. Lägg i folie för att vila. Fräs därefter toastbröden i ganska mycket smör. Lägg upp bröd på tallrik. Varva med kött, ruccola. Garnera med massor av parmesan, olivolja, crema di balsamico och lite flingsalt. That’s it. En Chianti Classico fungerade väl till men det lär går lika bra med vilket italienskt som helst gissar jag – särskilt Barbera 😉 . Smaklig spis.
Hej Fredrik,
Jag uppskattar att läsa din blogg och delar stora delar i mångt och mycket vinpreferenser. Däremot anser jag att det är absolut onödigt att banka en flankstek. Grilla/stek hett och låt sedan vila på ett varmt ställe så att värmen sprider sig brukar räcka för en flankstek. Med allt för hårdhänt stekning blir köttet gärna segt men är man snäll och lirkar lite så blir det fantastiskt.
Min favorit är annars bavetten eller mellangärdet som man nu brukar kunna hitta hos Sezgi och Luis i Hötorgshallen. Billigare biljett till Lyon får du leta efter…
Hallå Jon, håller helt med din åsikt, men bankningen syftar helt här helt och hållet på att få så jämna skivor som möjligt 🙂
Skulle självklart behållt ‘banka lite för att få jämna skivor’.
Ska springa ned till hallen o kika!
Ah! Jag såg för en stund framför mig hur du gick minutbiff över det hela med en köttklubba.
Det obehagliga uppfostrarmonstret i mig blev i alla fall väckt.
Fasen, det genererade ju i en kommentar 🙂
Det är ju grymt, borde skriva jäkligt skumma inlägg som helt saknar rim och reson 😉
Eeeh, gör du inte det redan ?
Jag lägger upp och Ingvar smashar. Jag som trodde du var en timid och ömsint guube 😉
Har förresten svar på ditt kameraproblem: http://westfordcomp.com/classics/meikai/dec2010/1.jpg
Grymt stor och bra sökare!
Mycket bra recept. Testade flankstek för första gången på det sätt du förslog. Blev riktigt bra!!
Fasen va trevligt att det smakade. Det går ju också lika bra med biff eller oxfile i tunna röda skivor 🙂
[…] Flankstek på italienska Flanstek är en bortglömd bit som gör sig utmärkt bra på grillen en varm sommarkväll. Här är en italiensk variant från Who cut the cheese. […]
Vid senaste besöket i Italien fick vi en liknande rätt med massor av ruccola i botten, tunt skuret varmt kött över och sedan massor med svart tryffel. Otroligt gott!
Det låter otroligt gott 🙂 Tryffel har ju en förmåga att lyfta en maträtt till oanade höjder!!
Det låter verkligen hur gott som helst!!