21 februari, 2024

Wreta Gestgifveri

wreta

FÖR NÅGON VECKA SEDAN var det brorsans födelsedag och för att fira detta faktum bar det iväg till Wreta Gestgifveri i Jönåker för en smärre middag. Jönåker ligger mittemellan Nyköping och Norrköping, ja precis, mitt i ingenstans ;). Wreta marknadsför sitt kök med ekologiska och närproducerade råvaror – som så många andra.

Såhär skriver de själva om sitt kök: I köket på Wreta Gestgifveri presenteras moderna närproducerade ekologiska råvaror på ett naturligt och säsongsbundet sätt. Vi berättar stolt om såväl långkok på lammsida från Khulsta som Bosse och Hans föder upp, som den smaktypiska ostronörten från Janne på Malmköpings gourmet grönt på Grinda. Matlagningen på Wreta bygger på nyfikenhet och glädje såväl som traditioner och det svenska och franska klassiska köket.

Det låter det!

Menyn ståtar med fina råvaror  – vad sägs om:

Kungsflundra stekt i dinkelmjöl, citrongelé, pepparrot och färskpotatis serverad med en krämig majrova och räkmousse.

Hängmörad nötstek från Ösvreta gård, rieslingvinägerbakade Ändebolstomater serverad med rostat örtsmör och saltbakad färskpotatis.

Spett med hjort från Valinge och spansk chorizo serverades med mangoldsallad, rödvinsås och saltbakad färskpotatis. (mitt val)

Wretas urval av ostar (mitt val, som om det fanns något annat val för mig…)

Tagetesbrülee med smak av kanel, vanilj och stjärnanis med en jordgubbssorbet, krispigt kryddflarn med mandelcremé och melon…
…och så fortsätter det.

Det är riktigt bra mat här på Wreta må jag säga. Som en appetizer fick vi en isad gazpacho i ett långt snapsglas. Till maten drack jag ett glas ungt Valpolicella på restaurangens tips. Till fisken serverades ett glas Chablis av bättre klass (kanongott!).

Och det blev ju lite ost till dessert, till dessa gick det att köpa till kökets rekommendation av vin. Några centiliter Banyul(sött rött från södra Frankrike oftast gjort på 100% grencahe) och en halvsöt Sancerre(!). Jättegott, tror nog att Banyulen var en aning lagrad.  Ostarna på den avlånga tallriken var en spansk ost från Mallorca(?) (getost tror jag), Oppunda och Sörmlands Ädel från Jürss mejeri.

All and all. Bra jobbat Wreta. Kommer hit och äter igen. Då hoppas jag på bättre väder!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

5 kommentarer