14 juli, 2024

VDN – Domaine Pouderoux 2003

Vins Doux Naturels – Ett sött vin, som gjort för kakaostinna desserter eller smakrika ostar. Druvan är grenache noir från 30-50 år gamla vinstockar vid Pyreneérnas fot. Distriktet Maury ligger i vidsträckta Languedoc Roussillon.

Det doftar svartvinbär, körsbär och plommon med toner av kaffe. Smaken är såklart söt men inte så söt som till exempel en Monastrell Dulce. Munnen fylls av mörk frukt, körsbär russin och vanilj. Det är lagom sött till ostarna på bordet. Vi gillar det här, men frågan är om inte ett par års lagring skulle göra susen. En aningen sötare, fylligare smak av kaffe och vanilj skulle med all säkerhet uppenbara sig.

På bordet: Taleggio(pastöriserad :(), Gruyere och röd Chimay. Chimayosten var lite av en besvikelse, men den bör ju drickas till just Chimay. Grymt drag och knaster i Gruyeren, lagrad 14 månader i el grotto. Inget av det ibland så jordgubbsfruktiga fanns att finna. Taleggion, väl rumstempererad passade förvånansvärt bra till vinet. Det är ju annars svårt med Taleggio. Ibland smakar den bara jäst och andra gånger är den lite torr och tråkig. Provsmaka alltid, men tänk på att ostdiskarna håller svala ostar. En kylskåpssval Talleggio lyfter fram jästsmaken, så ta gärna fram den någon timme innan konsumering.

Domaine Pouderoux Gran Reserva 2003 (nr 8413)

MAURY – 1720 hektar
I Agly-dalen på svarta skifferjordar ger Grenache noir magnifika fylliga och kopparfärgade mjuka viner. Maury “vintage” har toner av svarta vinbär och björnbär medan mer mogen Maury utvecklar aromer av plommon, svarta körsbär, kryddor och rostat kaffe… (www.franskaviner.com)

Dela om du villFacebookTwitter
3 kommentarer