Emilia-Romagna är känt för sin utsökta matkultur och området kallas ofta Italiens skafferi. Här tillverkas Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, olika salamis och Aceto Balsamico di Modena utav högsta kvalitet och infödingarna här i området formligen frossar i sig chark av högsta klass. Inte bara fet lardo och mortadella utan för oss svennar heeelt okända charkuterier såsom kokt eller torkad grisaxel (Spalla) eller finparmesanostar av Vacche Rosse-typ. Japp, här i Emilia-Romagna finns en stor stolthet i det animaliska fettet.
I området kring Modena och Parma äter inte italienare på vanlig McDonalds eller Taco Bell på helgerna – nänä! Här finns råvarorna runt knuten och några restauranger har specialiserat sig på att laga en traditionell maträtt som kallas Torta Fritta. En Torta fritta är en degknyte tillverkat av tipo ’00′-mjöl, vatten, salt och öljäst. Knytet friteras snabbt i olja och serveras tillsammans med valfria charkuterier och en krämig ost på toppen. Restaurangerna kallas Tortafritterias och här kan du vara säker på att få smaka charkuterier som du aldrig gjort förut. Slow-Food snabbt kan man säga!
[separator type=”double”]
Smaka på det riktiga Emilia-Romagna?
[button color=”darkgray” text=”white” url=”http://chebuono.se/la-tortafritteria-4-dec” window=”_blank”]Läs mer på Che Buono! →[/button]
[separator type=”double”]