20 april, 2024

St Agur – Miiild och kräämig!

Jag gillar ju detta alltså.. En standard blåmögelost gjord på pastöriserad komjölk som kan hittas lite varstans i våra dagligvarubutiker. Den är mild och krämig med en gräddvit färg och det enda tillbehör som behövs är ett schysst vin och ett valfritt finger eller två.

Kanske är osten bara ett smart marknadsföringstrick; sälja mögelost till personer som egentligen inte gillar mögelost? Den är ju så mild att det inte behövs något tillbehör förutom fingret. Kan så vara, men vi behöver inte skämmas, eller hur! Det är inte ofta jag köper en Roquefort och ett sött rött vin bara för den sakens skull. St Agur är en ost som även tillåter lite variation bland vinerna. Tipset är ett medelsött rött, tex Vin Doux Naturels eller detta TIPS. Men det funkar såklart med Sauternes som vanligt.

St Agur kommer från bergsområdet Auvergne i södra, sorry centrala Frankrike och passar lika bra helt allena eller i maten. Som ingrediens i sås ger den en mild smak av blåmögel samtidigt som den “krämar” upp såsen med sin gräddighet.

Sås med St Agur

2 schalottenlökar
1 vitlök
St agur (efter smak)
1.5 dl vitt torrt vin
Cremé fraiche (efter smak)
1.5 dl matlagningsgrädde
1 st hönsbuljong

Hacka lök och vitlök. Fräs i smör. När löken är mjuk häll på vin och buljong (tärning eller fond) och reducera till hälften. Slå på matlagningsgrädde. Koka upp. Kasta i en bit St Agur. Rör om och smaka av. Lägg i mer ost om du tycker att det behövs. Tills sist tillsätt creme fraiche för extra syra.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

6 kommentarer