16 april, 2024

Sainte-Maure de Touraine

En klassisk getost från Loire (Indre-et-Loire) i centrala Frankrike. Eftersom Kinna redan bloggat utförligt om osten för sisådär 48 timmar sedan så får väl bidra med några fina vintips istället.

Längre in i landet i Övre Loire där klimatet lite svalare hittas appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé – på varsin sida av floden Loire. Appellationerna är kända för sina torra och krispiga vita viner av druvan Sauvignon Blanc. Här kännetecknas druvan med dofter av fläder, svartvinbärsblad, krusbär och kattpiss på krusbärsbuske. Smaken är aromatisk, ofta med stor fruktsyra.

En sökning bland Systemets viner från området resulterar i en inte alltför diger skörd av vin.
Pouilly-Fumé | Sancerre

Vinerna är verkligen klockrena till de flesta krämiga getostar, som just Saint-Maure och kombinationen är den perfekta början på ostkvällen. Sen tas ko-ostarna fram… men det är en annan historia.

Just det ja, ska inte glömma. En Pinot Gris från Alsace fungerar också väldigt bra till getostar…

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

1 kommentar
  • […] Som jag säkert nämnt är ett vin tillverkat på druvan Sauvignon Blanc alldeles, alledeles underbart till en bit getost. För några dagar sedan var jag i närheten av Androuet på Nybrogatan och som ostnörd hamnar jag alltid i ostbutiken vare sig jag vill eller inte.  I ett hörn hittar jag en ost märkt utav tidens tand. Måste bara smaka… måste bara köpa. […]