15 juni, 2024

Pecorino Gran Sardo och Tenuta delle Terre Nere 2010

Pecorino Gran Sardo Cru

Det finns allför få bra pecorino-ostar i Sverige med tanke på hur många bra fårostar det produceras på Sardinien, Sicilien och Toscana. Pecorino Gran Sardo Cru är en dock en mycket trevlig upptäckt. Osten tillverkas i Sassari-provinsen i nordvästra Sardinien och lagras under en ganska lång tid – upp till 20 månader. Jag upplever den inte lika syrlig som de klassiska varianterna utan här finns även lite knäckigare och nötiga smaker och den passar utmärkt till matlagningen. Precis som alla andra ostar jag köper har jag hittat denna på Mi Piace i Sickla. Kanske är det dags att fara till stan och kolla vad det finns för utbud av pecorino, det måste väl finnas andra butiker som annat än de överdrivet salta skiten? Fan vad bittert det där lät. Aja, men varför klaga när jag sitter här med en redig bit riktig pecorino 🙂 Jag parar ihop osten med ett vin från Sicilien som måste vara ett av de bättre köpen på bolis – Tenuta delle Terre Nere 2010. Så himla skönt och läskande vin. Massor av röda bär, till och med lingon och tranbär, torkade blommor och vulkaniska örter fyller på. Härligt läskande syra och bra frukt. Gott!

Etna Rosso Tenuta delle Terre Nere (nr 91201)

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

8 kommentarer
  • Nån måtta får e va! Jag gillar ju att skära flakvis med ost och proppa munnen full, svårt med PR 😉

  • Måste genast testa cacio e pepe, fast det blir med Vache Rosse och Gran Sardo för de är de enda hårdostarna jag har hemma!

  • Håller med fredrik g, pecorino romano ska ju vara salt och stark. Bra pecorino finns att tillgå i stockholm! Det kostar skjortan men smakar därefter. Framför allt Ica i NK, men också Sabis i fältöversten och Ica i liljeholmen har alla bra urval. Så här års finns dessutom flera goda yngre varianter: caciotta, marzolino, tryffel osv.