20 april, 2024

Pecorino, comté och tryffelhonung

Någonting efter maten? Varför inte några få ostar med tillbehör och en god Sauvignon Blanc.

En väldigt liten ostbricka. Inga frukter, kex eller dylikt. Näh, ibland räcker det med det lilla. Jag kan starkt rekommendera något som jag tycker är himla gott. En pecorino med tryffelhonung och en god Sauvignon Blanc. Det är allt som behövs men behållningen är desto större. Jag hade faktiskt även den fantastiska hårdosten Comté hemma, passar alldeles ypperligt tillsammans med tryffel. Till råga på allt kompletterade ostarna varandra väldigt bra.

Vintips

Hmm. champagne är ju gott till detta men jag tycker ändå att en frisk blommig Sauvignon Blanc passar alldeles utmärkt. Tryffelhonungen är ju väldigt söt vilket gör att även ett sött vin försvinner litet. Näh, jag satsar på en Pouilly Fumé gjord på Sauvignon Blanc från franska Loire eller varför inte den prisvärda Flagga La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon (nr 2882) från Côtes de Gascogne.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

15 kommentarer
 • Hehe, ja det är verkligen en smakbomb. Jag fick mitt exemplar direkt från källan 🙂 Men jag tror nog att Vasastans Ost kan ha, likaså A tavola på Odengatan och jag vet att Mi Piace i Sickla oftast har några på lager.

 • Tryffelhonung!!!!
  Visste inte ens att det fanns. Måste väl kosta en del med tanke på vad tryffel kostar. Blir till att hemsöka en delikatessbutik snarast.

 • Jag tror en liten burk kostar cirka 50-60 kr. Det går inte åt så mycket har jag märkt. Det borde väl finnas ett par delikatessbutiker i din närhet 😉

 • Tack Mary, själv har jag tröttnat lite på designen, ska försöka fräscha till den lite 😉 Och jag tror bestämt att jag ska flukta lite på din fina blogg.. vi verkar ju ha samma intressen 🙂

 • Jo, jag förstår, det blir lätt så.. Kul, ja! Du är så välkommen, alltid härligt med likasinnade 😉 Jag lär absolut kika in här flera gånger, det är härligt att hitta bra bloggar inom matgenren!

 • En stor bit Comté köpte jag med mig när jag var till Bryssel ifjol,kalasgod(visst märks det vilken ostexpert jag är som släpar en ost genom halva Europa när den finns hemma?)

 • Just ostar med lite syrastick är gudomliga tillsammans med Sauvignon blanc med lite ungdomligt fräsig syra! Prova även norditalienska varianter på druvan till ostarna är mitt tips!

  Föresten, nu när det diskuteras kombon ost och vin; har du något bra tips till en mogen kittost? Har försökt med flera varianter och bäst känns en lite sötaktig Alsace Gewurztraminer, men ändå inte optimalt. Något tips från ostexperten? Rött känns direkt vämjeligt…

  /Niklas J

 • Niklas: Kul med en vinexpert bland ostarna 🙂 Nja, det där med kittostar är ju svårt, det finns ju så många och olika. Jag har inte provat med gwtr men det kan säkert fungera. En Semillon eller Pinot Gris funkar bra, och likadant en Bourgogne. En smakrik Bourgogne till exempelvis riktigt krämiga kittostar: Soumaintrain, Epoisses eller en Ami du chambertin är helt fantastiskt bra (inte alls vämjeligt ;)). Champagne och langres är också bra, tyvärr rätt dyrt, varför inte crémant istället.

  Belgiska kittostar såsom Chimay eller ost med liknande smak såsom Watou är klockrena med mörkt bröd och chimayöl eller liknande trappisteröl.

  Taleggio har jag läst fungerar bra med Dolcetto.

  Mycket röda viner blev det 🙂 Sorri!

 • Hm, kanske ändå ska prova Dolcetto med Taleggio. Är mkt svag för just den osten! Kanske var lite otydlig när jag skrev kittost men jag funderade mest i banor som Epoisses. Den är svår kombinera…

  Får kanske prova den med röd Bourgogne ngn gång men jag erkänner redan nu jag är skeptisk 🙂

  Reser till Bryssel en gång i månaden och har spanat in butikernas ostutbud. Nästa gång checkar jag in en resväska så jag kan ta med några ostar hem! Utan att de beslagtas eller jag blir anklagad för att sprida gaser på flyget 🙂

  Fortsätt sprida ostglädjen – mkt trevlig läsning!

 • Ska bli spännande att höra ett utlåtande 😉
  Jag lägger gärna en beställning, och inte endast på ostar..hehe. Ja, de kanske inte ska tas som handbagage. 🙂

  Apropå Cabernet Sauvignon så ligger det en beställning på SB om ett par Livio Felluga Sauvignon 2004.. som aldrig kommer!! 🙁 Jag blir galen på SB