23 september, 2023

Paolo Bea, Tenuta Grillo, Bressan…

Tänkte jag skulle gräva lite djupare ned i torsdagskvällens övning, du vet den som innebar smuttande på italienska viner och gottande av italiensk mat.  Hela Terra del Vino-grejen kom sig ju av att Angelo Coluccia som arbetar med mat, resor och lite vin vid sidan om i Apulien ville starta försäljning av sina viner online. Angelo är en ganska entusiastisk (snällt beskrivet) kille vad gäller produkter som är ärliga, hantverksmässiga, traditionsenliga men framförallt sådana som smakar gott. Jag har absolut inga problem att följa resonemanget, jag är ju sedan tidigare en hängiven angängare till VINIK-Niklas som importerar vin utefter samma principer, Korvhantverks korvar utan tillsatser, Robertos och Robertos produkter osv.

Angelo arbetade tidigare som exportchef vid ett vineri i södra Italien men tröttnade tvärt på de marknadsdesignade vinerna, vin som inte har en egen personlighet utan smakar såsom vineriets marknadsavdelning tror att vinjournalisterna ska gilla. Under flertalet år hängav han sig uppdraget att finna det som han ansåg vara ärliga viner, viner med personlighet, vin som speglar druvan, jordmånen och vinbonden som trampat omkring i leran ute i fälten, som själv beskurit sina vinrankor och som tillsammans med de övriga i familjen etiketterat sina flaskor i skenet av en blinkande glödlampa i källaren. Allt skulle dessutom ske utan tillsatser i vingården eller av magiska pulver eller svavel, ingen filtrering av vinerna som dessutom ska vara spontanjästa av sina egna jästsporer som finns i skalet. Resultatet blir viner som har personlighet, fruktrena smaker som inte är pumpade med svavel så att du med gott mod kan ta ett glas till utan att få huvudvärk 🙂

Fast sen har vi ju det där med att vin, som vin, som vin… fast då kanske vi ska prata om Findus lasagne också 😉

Som sagt, det var inte ett svårt val att hjälpa till att få detta på banan, jag vill ju själv ha ett konstant antal av dessa flaskor hemma i linneskåpet.
Resultatet är Terra del Vino – Angelo Coluccias utvalda viner.

Under torsdagskvällen hade Angelo tagit med sig 5 viner varav ett vitt, ett orange och tre röda.

Tocai Friulano San Pietro 2010 – I Clivi (Colli Orientali del Friuli )

Baccabianca 2006 – Tenuta Grillo (Monferrato, Piemonte)

Pinot Nero 2006 – Bressan (Friuli-Venezia Giulia)

San Valentino 2006 – Paolo Bea (Montefalco, Umbrien)

Pecoranera 2003 – Tenuta Grillo (Monferrato, Piemonte)

Ser nu att jag knappt tog några noter från kvällen men andra har vart duktiga. Svenssonsmakaren x 2, Barolista, Kinnas Blogg, Smaskens.

Tillsammans med vinerna fick vi också möjligheten att smaka på lite italienskt tilltugg. Bland annat det grymma olivoljan Cima di Mola från Robertos Apuliens Smak, endast tillverkat i väldigt få flaskor. Robertos (Gattimondo) Torta Fritta med parmaskinka och cacciocavallo-ost.

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

3 kommentarer