Lammlägg har länge stått på önskelistan men det tar ju en stund att tillaga. Jag tycker iofs att det går rätt bra att tryckkoka ett gäng lägg i rödvin och örter. Cirka 1.5 timmar brukar det ta att koka benet ur dem, sen tar det en stund att reducera vätskan. Läggen brukar jag låta ligga i marinad ett dygn, minst. Jag använder oftast en buske färsk timjan, rosmarin, ett gäng vitlöksklyftor, lagerblad och rött vin. När det är dags för tillagning tillför jag tärnad morot, palsternacka, tomatpuré, lök, salt, peppar, billig balsamvinäger och lite socker. Potatispurén bestod av mjölig potatis, mjölk (het), smör (rumsvarm), riven parmesan och en klick av den berömda parmesankrämen Elisir di Parmigiano. Den har använts lite varstans 🙂 Matminne | Red Scream | I Huvudet På Elva Elva | WCTC
Vinet för kvällen var meningen att bli en gammal flaska jag hittat bakom ett lakan – Marchesi Antinori Chianti Classico 2001. Vinet köptes via Superiore.se för typ två år sedan tillsammans med fem kompisar som jag druckit med nöjd min. Inte en enda korkad flarra, otroligt. Men denna var det fel på; gammal källare och wellpapp betyder ett defekt vin. Trist. Vad ska det då bli… var ju inställd på ett italienskt tjut men så såg jag något som glimmade i skåpet. Domaine de la Janasse Terre d’Argile 2009, ett vin från beställningssortimentet. 159 kr och det får nog klassas som ett av de bättre vinerna på Systembolaget i den prisklassen säger jag som är en tvättäkta italofil i mitt vindrickande, matlagning också för den delen ;).
Domaine de la Janasse Terre d’Argile 2009. Pop n’ pour; vilken fantastisk trevlig doft direkt ur glaset, det absolut första i högra näsvingen är en känsla av kryddpeppar, lakrits och mörkröda körsbär. Efterhand lugnar kryddorna sig och allehanda frukter såsom mörka körsbär, smälta hallonlakritsskallar i mässingkastrull, björnbär. De så vanliga sydfranska örterna bidrar med en skön kryddighet. Här finns chark och en del toner av ek men det blir aldrig jolmigt; chokladkola/chokladkaka, läder och en dutt vanilj på toppen spektrumet. Smaken är förförande, helt enkelt urgod till maten. Helt suverän faktiskt. Kanske kommer jag i framtiden välja detta vin till mina lammlägg – chansen är utomordentligt stor! Här finns syran, kryddorna, krämigheten och en lång skön salmiaksensation i eftersmaken. Gött. Lipsmacking.
Psst…
Här hittas parmesankrämen:
Sollentuna: Silverdalsbutiken i Silverdal, Bonne Vie i Sollentuna centrum
Innerstan: Cajsa Warg St-Eriksgatan samt Söderbutiken
Liljeholmen: ICA Liljeholmen
Nacka: Mi Piace butiken Sickla köpcentrum
Huddinge: Mi Piace butiken Huddinge centrum
Södertälje: ICA Kringlan Södertälje C
Supernice! Lammlägg har jag inte vågat mig på – gränsen har gått vid lammfond. Men det ska det nog gå att ändra på 🙂
Det är så enkelt… gör sig själva liksom. Men jag tycker marineringen är viktig för smaken.. gnid in köttet ordentligt innan du lägger i vinet! 🙂
Oj, vad precis allt detta får det att vattnas i munnen. Älskar lakrits i det mesta, så det vinet måste provas. Lammlägg också, om det nu går att få tag på här i Sundsvall :).
Ja, eller hur. Lammläggen är ju dessutom billiga. Köpte dessa på Sovel och de är från svenskt lamm och kostar 195 kr/kg. Borde ju finnas i Sundsvall men finns det ingen ostbutik så kanske det heller inte finns lammlägg 😉
Vinet är en höjdare – det är bara att beställa ett sexpack, du kommer inte att bli besviken. Jag lovar!
Gott, gottigottgott. Har faktiskt inte testat Janassen än men det är nog på tiden som det verkar.
Är mäkta imponerad att du får till matbilder, här hemma får jag tre par ondskefulla blickar om tiden från spis till matbord tar onödigt lång tid. Får försöka jobba på det 🙂
Det är som bara att testa!
Haha, det är point and shoot från höften som gäller, jag har 30 sekunder på mig innan sambon och sonen börjar gnälla. 😉
Nejmen – finns parmesankrämen hos Mi Piace i Huddinge nu? Hurra! Då bär det iväg dit! Lammläg är ju för övrigt överjordiskt gott. Har lagat i CrockPot, men det var längesedan.
Hehe, jag ska inte svära, tog informationen från importörens hemsida. Fast det går ju alltid att göra en egen för parmesanost det har dom iaf 😉